ZDROWIE

Burak złotym produktem

Burak plasuje się wśród złotej dziesiątki najsilniejszych antyoksydantów. Dlaczego to ważne w leczeniu dietą? 

Otóż wśród jednej z podstawowych przyczyn uszkodzeń komórki, a zatem – powstawania chorób, jest… stres oksydacyjny.

Dlatego jedząc produkty zwalczające stres oksydacyjny, chronimy swoje zdrowie. I to nie byle jak, bo działając przyczynowo.

Jak się okazuje, pomocny tu będzie burak.

A to dlatego, że burak jest jednym z 10 najsilniejszych warzyw o właściwościach przeciwutleniających.

Zawarte w nim przeciwutleniacze skutecznie zwalczają nadmiar wolnych rodników, chroniąc tym samym nasze zdrowie.

Co w praktyce daje włączenie buraka do diety i przetworów na jego bazie?

Tradycyjnie sok z buraka zaleca się przy niedokrwistości, osłabieniu, chorobach nowotworowych, przy niewydolności wątroby i zatruciach. Burak oczyszcza organizm, wspomaga detoksykację. Działa krwiotwórczo. Wzmacnia ogólnie. Korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Działa żółciopędnie. Reguluje wypróżnienia. Wspomaga procesy odnowy organizmu.

dr. Henryk Różański

Skoro wiemy, że warto jeść więcej buraków, zobaczmy…

Jak jeść więcej buraków

Burak może być dobrym składnikiem koktajli i smoothie. Jeśli nie lubimy jego smaku, to w połączeniu z innymi składnikami stworzy smaczną kompozycję.

Przykładowo może to być koktajl buraczano-truskawkowy.

Pół buraka, jedna garść truskawek, jeden banan i jogurt naturalny, przy czym jogurt można zastąpić kefirem lub napojem roślinnym. Żeby wzbogacić skład, do koktajlu można dodać płatki owsiane lub zmielone siemię lniane. Składniki połączyć, zblendować, gotowe.

Z kolei…

Fermentowane (kiszone) buraki

sprawdzą się nie tylko jako dodatek do sałatek, ale również jako główny składnik zupy-krem.

Do takiej potrawy, poza kiszonymi burakami, można dodać marchew, czosnek, cebulę, ziemniaki i odrobinę soku z cytryny.

Uwaga: w przypadku niektórych osób, buraki fermentowane mają przewagę. Otóż w odróżnieniu od zwykłych buraków, zawierają one mniej FODMAP, czyli związków, które fermentują w jelitach. Stąd, jeśli po burakach boli Cię brzuch, wypróbuj buraki kiszone.

Innych pomysłów na

zagospodarowanie buraków nie brakuje…

Można przygotować na ich bazie ciasto buraczane lub ciasteczka buraczane z kakao. Wiele osób ceni sobie również smak buraków pieczonych w połączeniu z serem kozim i orzechami.

Buraki pieczone to też dobre rozwiązanie dla osób, które lubią podjadać, a jednocześnie chcą się zdrowo odżywiać. Mam tu na myśli chipsy buraczane. Jak je przygotować?

Standardowo buraki myjemy i obieramy. Następnie kroimy je na cienkie plastry, skrapiamy oliwą. Nacieramy buraki przyprawami ulubionymi przyprawami. Ja używam sól i ostrą paprykę.

Jeśli chodzi o gotowy sok

z buraków, to należy zwrócić uwagę, żeby miał buraczano-ziemisty posmak i zapach.

Taki działa najbardziej leczniczo. Buraczano-ziemisty posmak i zapach jest wtedy, gdy sok zrobiono z surowych buraków.

Lecz w sklepach dostępny jest głównie tylko sok z zagotowanych buraków, mniej wartościowy.

Źródło: dr B. Kulczyński

MY GREY MOON  nie jest i nie będzie blogiem zawierającym narzucone i wygodne informacje dla czyjegoś widzi mi się. Jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną naukę, technikę, badania oraz  wiedzę i doświadczenie autorki rodzą się treści  indywidualne, czasami może niekomfortowe czy kontrowersyjne, wzbudzające złość, odrazę a nawet zazdrość.  Dla mnie ważne jest to,  czego doświadczyłam i co sprawdziłam i czym mogę się podzielić, by pomóc lub przynajmniej spróbować .  Inaczej nie będzie.  Uśmiech i zdrowie ludzi jest dla mnie największą nagrodą. -Iwona Sarnicka-

Dodaj komentarz, opinię, propozycję:

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.