ZDROWIE

Kurkuma – eliksir dla zdrowia

Kurkuma to roślina z rodziny imbirowatych, która jest również określana mianem szafranu indyjskiego.

Składnik zawarty w kurkumie, który odpowiada za jej właściwości lecznicze to kurkumina, która nadaje kurkumie żółto – pomarańczową barwę. Jako barwnik używany jest także do produkcji żywności. Jednak w żywności, używany jest w zbyt bardzo malej ilości, by czerpać z niej walory zdrowotne.

Właściwości zdrowotne:

  1. Obniżanie poziomu cukru we krwi – cennym składnikiem leczącym pacjentów z chorobami glikemii
  2. Działanie na trójglicerydy we krwi, czyli ich obniżenie oraz poziomu cholesterolu we krwi. Chroni osoby zagrożone chorobami sercowo-naczyniowymi, głównie z powodu podwyższonego poziomu trójglicerydów lub niekorzystnego stosunku frakcji cholesterolu HDL do LDL. Jest szczególnie cenna dla osób u których stwierdzono zaburzenia w profilu lipidowym krwi. Zapobiega miażdżycy.
  3. Właściwości przeciwzapalne – obniżenie cząsteczek prozapalnych. Jest bardzo skuteczna w leczeniu stanów zapalnych stawów, co potwierdziły badania z roku 2016. Stosowanie kurkuminy może łagodzić ból u osób zmagających się z chorobami zwyrodnieniowymi .
  4. Działanie przeciwdepresyjne, przeciwlękowe – zauważono, poprawę stanów depresyjnych bardziej u mężczyzn niż u kobiet.
  5. Na wrzodziejące zapalenie jelita grubego – cofa chorobę przy stosowaniu jednocześnie leków. Stosowanie kurkuminy przyspiesza leczenie i skraca czas zażywania środków farmakologicznych.
  6. Na wrzody żołądka– takie same działanie ma kurkumina przy wrzodach żołądka jak przy zapaleniu jelita grubego, czyli stosowana z lekami, przyspiesza ich działanie i skraca czas stosowania farmakologii. Łagodzi przy tym stan niestrawności i bóli brzucha.
  7. Odchudzanie – może doprowadzić do obniżenia masy ciała o 1 kg w ciągu kilku tygodni, czyli nie jest to wynik godny uwagi. Jednak 1000 mg dziennie przez 8 tygodni to dawka, którą należałoby stosować, by wspomóc proces odchudzania połączony z dietą z deficytem energetycznym.
  8. Choroby wątroby – stosowanie kurkuminy przyczynia się do znacznego obniżenia enzymów wątrobowych we krwi u osób zmagających się z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby. Kurkumina może zmniejszyć również zwłóknienie wątroby. Obniża uczucie ciężkości i marskości wątroby.
  9. Dla sportowców i osób aktywnych fizycznie – łagodzi bolesność mięśni spowodowane wysiłkiem fizycznym, zmniejsza stany zapalne i stres oksydacyjny w tkance mięśniowej. Jest dobrym środkiem do regeneracji mięśni.

Jak stosować?

Kurkumę najlepiej spożywać dodając ją do herbaty, jako przyprawę do mięsa, ryżu. Jednak zauważyć należy, że stosowana tylko i wyłącznie jako przyprawa jest zbyt nisko efektywna, ze względu na jej małe ilości, by czerpać z niej wszystkie właściwości zdrowotne.

Aby przemycić większą ilość kurkuminy do organizmu, dobrym sposobem jest sporządzenie tzw. “złotego mleka”, czyli:

Przepis:
1 szklanka mleka lub napoju roślinnego (migdałowego, ryżowego, sojowego),
1 łyżeczka startej kurkumy,
1 łyżeczka miodu,
1 łyżeczka oleju roślinnego,
szczypta zmielonego świeżego imbiru,
odrobina czarnego pieprzu.
Pieprz zawiera tzw. piperynę, która zwiększa wchłanianie kurkuminy nawet dziesięciokrotnie.

Shot z kurkumy to kolejny sposób na dużą dawkę kurkuminy. Taki napój robimy na bazie soku pomarańczowego lub cytrynowego, najlepiej świeżo wyciskanego, dodanie kurkumy w postaci suszonej lub świeżej oraz imbiru i miodu.

Przepis:
3 cytryny lub pomarańcze,
50 g kłącza świeżego imbiru,
50 g kłącza świeżej kurkumy / 2 łyżeczki sproszkowanej
1 łyżka miodu

Obierz cytrynę (pomarańcze), imbir i kurkumę. Użyj do tego rękawiczek jednorazowych, bo kurkuma mocno barwi ręce. Polecam też robić to na naczyniu, z niego najłatwiej zejdą ewentualne plamy.

Przełóż wszystkie składniki do wysokiego pojemnika, wlej ok. 50 ml wody. Zblenduj całość na wysokich obrotach przez kilka minut, aż uzyskasz w miarę gładki sok.

Shot z imbiru można pić z owocowymi cząstkami, aczkolwiek imbir pozostawia „niteczki”. Dlatego całość warto przelać i przecisnąć przez gazę, uzyskując tym samym gładki i klarowny sok.

To samo możecie zrobić stosując wyciskarkę, która nie zostawi wam żadnych kawałków, nitek.

Osoby, którym nie odpowiada smak kurkumy, pozostaje spożywanie jej w postaci suplementów.

Reasumując:
Kurkuma – zawarta w niej kurkumina ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Hamuje namnażanie się wirusów, łagodzi stany zapalne oraz towarzyszący im ból. Wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega infekcjom bakteryjnym.

Życzę zdrowia
Iwona

MY GREY MOON  nie jest i nie będzie blogiem zawierającym narzucone i wygodne informacje dla czyjegoś widzi mi się. Jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną naukę, technikę, badania oraz  wiedzę i doświadczenie autorki rodzą się treści  indywidualne, czasami może niekomfortowe czy kontrowersyjne, wzbudzające złość, odrazę a nawet zazdrość.  Dla mnie ważne jest to,  czego doświadczyłam i co sprawdziłam i czym mogę się podzielić, by pomóc lub przynajmniej spróbować .  Inaczej nie będzie.  Uśmiech i zdrowie ludzi jest dla mnie największą nagrodą. -Iwona Sarnicka-

Dodaj komentarz, opinię, propozycję: