Witamina “K “
Kolejna i ostatnia witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Obecność witaminy K jest niezbędna do tworzenia chemicznych prekursorów trombiny – najaktywniejszego środka krzepnięcia krwi.
Witamina K
Jeśli chodzi o krzepnięcie krwi, witamina K nie jest częścią skrzepu ani nie jest składnikiem prekursorów trombiny, witamina jest ważna dla ich syntezy w wątrobie i dlatego jej obecność w organizmie w wystarczających ilościach jest ważna dla krzepnięcia krwi. Ponieważ dużo witaminy K jest syntetyzowana przez bakterie jelitowe, rzadko zdarza się, aby ktoś cierpiał na jej niedobór. W tym samym czasie, co do zasady, przypadki niedoboru witaminy K mogą być dość powszechne u noworodków; dzieje się tak dlatego, że noworodki nie mają żadnych bakterii jelitowych, które mogą wytwarzać witaminę K. Niektóre z fizycznych symptomów, które mogą wystąpić, jeśli niedobór jest poważny, w tym uporczywe krwawienie z przewodu pokarmowego, wytwarzanie krwawych stolców, a nawet krwawe zabarwienie wymiocin – to może być widoczne w pierwszym tygodniu życia noworodka. Wtórne objawy obejmują krwawienie wewnętrzne lub nawet krwawienie z pępka. Niedobór witaminy K u osób dorosłych może objawiać się nadmiernym krwawieniem z ran a mocz i kał zawierać mogą krew.
Niedobór witaminy K może być spowodowany wieloma powszechnymi czynnikami. Najczęstszą przyczyną niedoboru jest długotrwała antybiotykoterapia . Długotrwałe stosowanie antybiotyków prowadzi do zniszczenia bakterii produkujących witaminę w jelitach;taka terapia usuwa pierwotne źródło tej witaminy w organizmie.
Niedobór witaminy K może być również wywołany długotrwałym stosowaniem leków sulfonamidowych. Wiele leków przeciwzakrzepowych działa poprzez zakłócanie działania witaminy K w organizmie człowieka. Na wchłanianie witaminy K mogą wpływać zaburzenia takie jak:
- problemy z trzustką,
- zaburzenie żywieniowe zwane chorobą trzewną ;
- po spożyciu oleju mineralnego w ramach określonego leczenia.
Witamina K ulega szybkiemu zniszczeniu w wyniku nadmiernej ekspozycji na silne czynniki utleniające, kwasy i zasady oraz silne światło, chociaż nie jest łatwo niszczona przez ciepło.
Dodatkowa postać tej witaminy jest dostępna tylko na recepty.
Dobrymi naturalnymi źródłami witaminy K są pokarmy, takie jak:
- zielone warzywa liściaste: kapusta i kalafior, a także szpinak .
- mięsa narządów (podroby) takie jak wątroba
- soja .
Skutki uboczne i przestrogi
Działanie niektórych leków przeciwdepresyjnych na receptę może zostać zakłócone przez witaminę K. Dlatego suplementy witaminy K nigdy nie powinny być przyjmowane przez osoby stosujące takie leki, bez uprzedniej konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. Nie ma żadnych niepożądanych efektów ubocznych związanych ze związkiem o nazwie filochinon – który jest naturalną postacią witaminy K zawartą w warzywach.
Działanie witaminy K wspomaga działanie wapnia mineralnego w tworzeniu się tkanki kostnej i jest oczywiście bardzo ważne w mechanizmie krzepnięcia krwi w ludzkim ciele, bez tego byśmy się wykrwawili przy najmniejszym skaleczeniu, nie mówiąc już o operacjach.
Inne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach:
Z pozdrowieniami
Yvonne