ZDROWIE

Witamina “K “

Kolejna i ostatnia witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Obecność witaminy K jest niezbędna do tworzenia chemicznych prekursorów trombiny – najaktywniejszego środka krzepnięcia krwi.

Witamina K

Jeśli chodzi o krzepnięcie krwi, witamina K nie jest częścią skrzepu ani nie jest składnikiem prekursorów trombiny, witamina jest ważna dla ich syntezy w wątrobie i dlatego jej obecność w organizmie w wystarczających ilościach jest ważna dla krzepnięcia krwi. Ponieważ dużo witaminy K jest syntetyzowana przez bakterie jelitowe, rzadko zdarza się, aby ktoś cierpiał na jej niedobór. W tym samym czasie, co do zasady, przypadki niedoboru witaminy K mogą być dość powszechne u noworodków; dzieje się tak dlatego, że noworodki nie mają żadnych bakterii jelitowych, które mogą wytwarzać witaminę K. Niektóre z fizycznych symptomów, które mogą wystąpić, jeśli niedobór jest poważny, w tym uporczywe krwawienie z przewodu pokarmowego, wytwarzanie krwawych stolców, a nawet krwawe zabarwienie wymiocin – to może być widoczne w pierwszym tygodniu życia noworodka. Wtórne objawy obejmują krwawienie wewnętrzne lub nawet krwawienie z pępka. Niedobór witaminy K u osób dorosłych może objawiać się nadmiernym krwawieniem z ran a mocz i kał zawierać mogą krew.

Niedobór witaminy K może być spowodowany wieloma powszechnymi czynnikami. Najczęstszą przyczyną niedoboru jest długotrwała antybiotykoterapia . Długotrwałe stosowanie antybiotyków prowadzi do zniszczenia bakterii produkujących witaminę w jelitach;taka terapia usuwa pierwotne źródło tej witaminy w organizmie.

Niedobór witaminy K może być również wywołany długotrwałym stosowaniem leków sulfonamidowych. Wiele leków przeciwzakrzepowych działa poprzez zakłócanie działania witaminy K w organizmie człowieka. Na wchłanianie witaminy K mogą wpływać zaburzenia takie jak:

  • problemy z trzustką,
  • zaburzenie żywieniowe zwane chorobą trzewną ; 
  • po spożyciu oleju mineralnego w ramach określonego leczenia.
WITAMINA K w szpinaku

Witamina K ulega szybkiemu zniszczeniu w wyniku nadmiernej ekspozycji na silne czynniki utleniające, kwasy i zasady oraz silne światło, chociaż nie jest łatwo niszczona przez ciepło.

Dodatkowa postać tej witaminy jest dostępna tylko na recepty.

Dobrymi naturalnymi źródłami witaminy K są pokarmy, takie jak:

  • zielone warzywa liściaste: kapusta i kalafior, a także szpinak . 
  • mięsa narządów (podroby) takie jak wątroba
  • soja .

Skutki uboczne i przestrogi

Działanie niektórych leków przeciwdepresyjnych na receptę może zostać zakłócone przez witaminę K. Dlatego suplementy witaminy K nigdy nie powinny być przyjmowane przez osoby stosujące takie leki, bez uprzedniej konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. Nie ma żadnych niepożądanych efektów ubocznych związanych ze związkiem o nazwie filochinon – który jest naturalną postacią witaminy K zawartą w warzywach.

Działanie witaminy K wspomaga działanie wapnia mineralnego w tworzeniu się tkanki kostnej i jest oczywiście bardzo ważne w mechanizmie krzepnięcia krwi w ludzkim ciele, bez tego byśmy się wykrwawili przy najmniejszym skaleczeniu, nie mówiąc już o operacjach.

Inne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach:

A

D

E

Z pozdrowieniami

Yvonne

MY GREY MOON  nie jest i nie będzie blogiem zawierającym narzucone i wygodne informacje dla czyjegoś widzi mi się. Jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną naukę, technikę, badania oraz  wiedzę i moje doświadczenia rodzą się treści  indywidualne, czasami może niekomfortowe czy kontrowersyjne, wzbudzające złość, odrazę a nawet zazdrość.  Dla mnie ważne jest to, czego doświadczyłam i co sprawdziłam, czym mogę się podzielić, aby pomóc lub przynajmniej spróbować .  Inaczej nie będzie.  Zdrowie, uśmiech i zadowolenie ludzi jest dla mnie największą nagrodą.

Dodaj komentarz, opinię, propozycję:

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.