KULINARIA

Puree z dyni

Wczoraj bardzo potrzebowałam do ciasta puree z dyni. Przyjaciółka powiedziała, że mogę kupić już gotowe zamiast męczyć się z robieniem własnoręcznie. Niestety ceny gotowego wyrobu jakie są na rynku to istny koszmar. Chyba dlatego, że taka forma dyni jest mało popularna. A że panuje teraz sezon na dynie, jest jej pod dostatkiem wszędzie, gdzie tylko okiem sięgnąć, więc nie zniechęciłam się i zrobiłam sama takie właśnie puree, a przepisem na jego wykonanie podzielę się z Wami:

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyć i ewentualnie wyciąć nożykiem brzydkie miejsca na skórze.
  2. Dynię pociąć na ćwiartki i oczyścić z nasion i włókien, pozostawiając skórę. Pokroić w mniej więcej tej samej grubości paski i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut (w zależności od dyni) w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. (Dynię sprawdzić końcówką noża lub widelcem, czy jest miękka).
  4. Po upieczeniu pozostawić dynię, aż lekko ostygnie.
  5. Oddzielić miąższ od skóry i zmiksować blenderem lub w malakserze na puree. (Hokkaido miksujemy ze skórą).
  6. Dla uzyskania gładkiej masy warto przetrzeć puree przez sitko (szczególnie puree z dyni hokkaido).
  7. Puree przełożyć na gazę lub ściereczkę i wycisnąć sok. (Dotyczy to dyń o wodnistym miąższu jak np. dynia zwyczajna. Puree z dyni hokkaido jest mocno zbite i go nie trzeba wyciskać).
  8. Przechowywać do 3- 5 dni w lodówce lub zamrozić.

Smacznego

MY GREY MOON  nie jest i nie będzie blogiem zawierającym narzucone i wygodne informacje dla czyjegoś widzi mi się. Jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną naukę, technikę, badania oraz  wiedzę i doświadczenie autorki rodzą się treści  indywidualne, czasami może niekomfortowe czy kontrowersyjne, wzbudzające złość, odrazę a nawet zazdrość.  Dla mnie ważne jest to,  czego doświadczyłam i co sprawdziłam i czym mogę się podzielić, by pomóc lub przynajmniej spróbować .  Inaczej nie będzie.  Uśmiech i zdrowie ludzi jest dla mnie największą nagrodą. -Iwona Sarnicka-

Dodaj komentarz, opinię, propozycję:

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.