KULINARIA

Lody z awokado

Sezon na lody zaczął się już dawno, a co niektórzy mają go cały rok. Czy lody są zdrowe?

Lody to jedne z najmniej kalorycznych deserów. Porcja śmietankowych (2 gałki) dostarcza ok. 150 kcal, czyli połowę mniej niż batonik czy drożdżówka z serem. Bardziej kaloryczne są lody z pełnotłustego mleka oraz smakowe, zwłaszcza jeśli podamy je z bitą śmietaną. Najlepiej wybierać sorbety. Porcja takiego deseru dostarcza ok. 80 kcal, ma mało cukru i nie zawiera tłuszczów!

Jakie zalety ma jedzenie lodów?

Aż 52% z nas uważa, że lody zawierają wyłącznie tłuszcz i cukier. Błąd! Mrożone przysmaki mogą pełnić w diecie ważną rolę!

  • Wzmacniają. Zawarte w nich białko i węglowodany dają siłę mięśniom (w tym sercu). Wapń buduje kości, a magnez (znajdziesz go w lodach czekoladowych) koi nerwy.
  • Dodają wigoru. Poprawiają też pamięć i koncentrację, bo zawierają cukier (źródło energii dla mózgu) i witaminy z grupy B (wspomagają układ nerwowy).
  • Są lekkostrawne. Dlatego mogą się nimi raczyć seniorzy, kobiety w ciąży i dzieci. Najlepsze są lody jogurtowe, które zawierają pożyteczne bakterie wspomagające pracę przewodu pokarmowego.
  • Łagodzą ból. Działają przeciwobrzękowo i przeciwkrwotocznie. Dlatego niektórzy laryngolodzy pozwalają na jedzenie lodów po usunięciu migdałków (by zmniejszyć opuchliznę i uśmierzyć ból).

Czy lody są zdrowe? Kiedy nie należy po nie sięgać!

Po lody sięgamy najczęściej dla ochłody. Ale uwaga, u niektórych osób zjedzenie takiego deseru może skończyć się anginą. Zimna przekąska powoduje gwałtowny skurcz naczyń krwionośnych. To zaś osłabia błony śluzowe i sprawia, że gardło staje się bardziej narażone na atak drobnoustrojów.

A ja dla Was mam propozycję lodów, które zrobicie sobie w domu a ich wartość energetyczna jest niesamowicie niska.

Pierwszy krok
Żeby mieć w zamrażalniku zielone lody awokado, konieczne jest przygotowanie odpowiednich, świeżych składników, a są to:

* 2 awokado,
* 2 łyżki miodu odtłuszczonego,
* 1/2 szklanki mleka,
* 1/2 laski wanilii,
* 1 łyżeczka ksylitolu,
* 1 łyżeczka soku z cytryny.


Awokado – koniecznie dojrzałe – przeciąć na pół. Pozbyć się pestki z każdego, po czym łyżeczką wydrążyć cały miąższ z wnętrza skorupki. Jest miękki, więc jego wyjęcie oraz przełożenie do miski nie będzie stanowiło problemu. Cały miąższ skropić sokiem cytrynowym, który zapobiega ściemnieniu.

Drugi krok
Mleko powinno być letnie lub mieć temperaturę pokojową. Dodać do niego cały miód i zacząć mieszać, cały czas spieniając. Najlepiej robić to trzepaczką, jednak jeśli nie ma się jej pod ręką, można mieszać widelcem.

Trzeci krok
Miąższ z awokado przełożyć do blendera. Dodać spienione mleko z miodem, ksylitol oraz ziarenka wydobyte z laski waniliowej. Wszystko razem dokładnie wymieszać, miksując na średnich obrotach, aż do całkowitego rozdrobnienia się awokado i połączenia go z pozostałymi elementami spożywczymi. Gotową masę przełożyć do foremek albo do jednej prostokątnej formy i wstawić do zamrażalnika na 4 – 5 godzin. Od czasu do czasu zamieszać je widelcem, żeby nie skrystalizowały się, lecz cały czas miały kremową konsystencję.Dobrze zmrożone lody można podawać bez dodatków lub z dodatkami: polewą, posypką, orzechami, startą gorzką czekoladą.

Życzę Wam smacznego!!!

Yvonne

MY GREY MOON  nie jest i nie będzie blogiem zawierającym narzucone i wygodne informacje dla czyjegoś widzi mi się. Jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną naukę, technikę, badania oraz  wiedzę i doświadczenie autorki rodzą się treści  indywidualne, czasami może niekomfortowe czy kontrowersyjne, wzbudzające złość, odrazę a nawet zazdrość.  Dla mnie ważne jest to,  czego doświadczyłam i co sprawdziłam i czym mogę się podzielić, by pomóc lub przynajmniej spróbować .  Inaczej nie będzie.  Uśmiech i zdrowie ludzi jest dla mnie największą nagrodą. -Iwona Sarnicka-

Dodaj komentarz, opinię, propozycję: