Sałatka ze szpinakiem
KULINARIA

SAŁATKA SZPINAKOWA

Dzisiaj przedstawia Wam przepis koleżanki Izy na niezwykle prostą sałatkę szpinakową. Dziecinnie prosty, ale jakże zdrowy przepis dla każdego z nas.

sałatka ze szpinaku

Pyszna sałatka z lekkim sosem na bazie oliwy z oliwek i cytryny.

Dzięki temu smaki głównych składników pozostają bardzo wyraziste! Wspaniała jako dodatek do dań lub lekki lunch.

Sałatka szpinakowa - porcja 2 osoby/czas wykonania: 15 minut
Składniki

  • 4 jajka
  • 100 g bekonu
  • 300 g świeżego szpinaku

SOS:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać.
Na patelni na średnim ogniu podsmażyć bekon, aż będzie równomiernie rumiany. Odsączyć z tłuszczu, rozdrobnić i odłożyć na bok.
W głębokim naczyniu kładziemy kolejno umyty i osuszony szpinak, pokrojone w księżyce jajka i bekon.
Sos:
W miseczce wymieszać składniki na sos. Polać sałatkę i gotowe!

Życzę smacznego!

Iwona

Podobne wpisy:

MY GREY MOON  nie jest i nie będzie blogiem zawierającym narzucone i wygodne informacje dla czyjegoś widzi mi się. Jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną naukę, technikę, badania oraz  wiedzę i moje doświadczenia rodzą się treści  indywidualne, czasami może niekomfortowe czy kontrowersyjne, wzbudzające złość, odrazę a nawet zazdrość.  Dla mnie ważne jest to, czego doświadczyłam i co sprawdziłam, czym mogę się podzielić, aby pomóc lub przynajmniej spróbować .  Inaczej nie będzie.  Zdrowie, uśmiech i zadowolenie ludzi jest dla mnie największą nagrodą.

Dodaj komentarz, opinię, propozycję:

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.