SAŁATKA SZPINAKOWA
Dzisiaj przedstawia Wam przepis koleżanki Izy na niezwykle prostą sałatkę szpinakową. Dziecinnie prosty, ale jakże zdrowy przepis dla każdego z nas.
Pyszna sałatka z lekkim sosem na bazie oliwy z oliwek i cytryny.
Dzięki temu smaki głównych składników pozostają bardzo wyraziste! Wspaniała jako dodatek do dań lub lekki lunch.
Sałatka szpinakowa - porcja 2 osoby/czas wykonania: 15 minut
Składniki
- 4 jajka
- 100 g bekonu
- 300 g świeżego szpinaku
SOS:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać.
Na patelni na średnim ogniu podsmażyć bekon, aż będzie równomiernie rumiany. Odsączyć z tłuszczu, rozdrobnić i odłożyć na bok.
W głębokim naczyniu kładziemy kolejno umyty i osuszony szpinak, pokrojone w księżyce jajka i bekon.
Sos:
W miseczce wymieszać składniki na sos. Polać sałatkę i gotowe!
Życzę smacznego!
Iwona
Podobne wpisy: