MIÓD – JEGO ZDROWOTNE ZASTOSOWANIE
Kto nie lubi miodu? Ach nie wierzę, że ktoś taki jest. Nie ma nic cudownego, jak dobrej jakości miód z odpowiednich, zdrowych pasiek. Nasze zdrowie byłoby dużo lepsze, gdybyśmy wszyscy przekonali się do regularnego spożywania tego cudownego napoju.
A właściwości miodu zależą głównie od tego, z jakich roślin pszczółki zbierały nektar, spadź czy pyłek kwiatowy. I tak:
Miód wielokwiatowy
Najbardziej popularny, zwany miodem tysiąca kwiatów, pszczoły wytwarzają z nektarów zebranych z wielu roślin kwitnących na polach, w sadach, lasach i na łąkach w tym samym czasie. Miód z kwiatów wiosennych ma jasny kolor, przyjemny zapach i łagodny smak. Miód z nektaru kwiatów letnich jest znacznie ciemniejszy i ma bardziej zdecydowany smak oraz zapach.
Właściwości:
- wspomaga mięsień sercowy.
- Pomocny przy chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego.
- Osobom uczulonym na pyłki pomaga znosić i uodparniać się na alergie.
- poleca się podawać dzieciom przy leczeniu grypy, przeziębień, chorób dolnych dróg oddechowych, a także zapobiegawczo.
Miód rzepakowy
Jest w stanie płynnym prawie bezbarwny lub ma barwę lekko słomkową i słaby zapach kwiatów rzepaku. Bardzo szybko krystalizuje się, ma białą lub kremową barwę.
Właściwości:
- Pomocny w leczeniu wątroby, trzustki, nerek, układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy.
- Polecany jest przy leczeniu schorzeń układu krążenia,
- Niewydolności mięśnia sercowego, dusznicy sercowej i miażdżycy.
- Obniża ciśnienie tętnicze krwi i wyrównuje niedobory potasu w organizmie.
- Skuteczny także przy przeziębieniach i stanach zapalnych dróg oddechowych.
- Przyspiesza gojenie ran. W przypadku oparzeń zapobiega tworzeniu się pęcherzy.
Miód spadziowy
Wytwarzają pszczoły z zebranej z drzew i roślin rolniczych wydzieliny produkowanej przez mszyce i czerwce. Różnią się barwą, konsystencją, smakiem, aromatem i szybkością krystalizacji. Są to miody gęstsze od nektarowych i zawierają więcej związków mineralnych, szczególnie potasu, fosforu, chloru, siarki, wapnia, magnezu i żelaza.
Właściwości:
- Charakteryzuje je wysoka aktywność antybiotyczna i bakteriobójcza.
- Działają antyseptycznie,
- Przeciwzapalnie i wykrztuśnie,
- Wspomagają system odpornościowy człowieka.
- Polecane są w schorzeniach dróg oddechowych,
- Polecane są w schorzeniach przewodu pokarmowego,
- Polecane są w schorzeniach serca,
- Polecane są w schorzeniach układu krążenia,
- Polecane są w schorzeniach układu nerwowego,
- Polecane przy zaburzeniach trawienia.
- Zalecane są osobom pracującym dużo przy komputerze.
Miód lipowy
Ma kolor jasnożółty w stanie płynnym, czasem bursztynowy z zielonkawym odcieniem. Zapachem przypomina kwiaty lipy.
W smaku jest pikantny, czasem z lekką goryczką.
Właściwości:
- Działa antyseptycznie,
- Działa przeciwskurczowo,
- Działa napotnie,
- Działa przeciwgorączkowo,
- Działa wykrztuśnie,
- Działa lekko nasennie i uspokajająco,
- Obniża gorączkę.
- Pomaga w leczeniu grypy, przeziębienia, kaszlu, ostrych i przewlekłych chorobach przeziębieniowych, anginach,
- Pomaga w leczeniu zapaleniach zatok obocznych nosa, dróg oddechowych.
- Zalecany jest przy chorobach dróg moczowych i nerwicach.
- Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną.
Miód akacjowy
Ma jasny kolor w stanie płynnym.
Właściwości:
- Odznacza się niską aktywnością antybiotyczną.
- Pomocny w leczeniu wrzodów żołądka,
- Pomocny w leczeniu dwunastnicy,
- Pomocny w leczeniu zapalenia błony śluzowej oraz stanów kurczowych jelita cienkiego i grubego.
- Zalecany przy leczeniu nadkwasoty żołądka,
- Zalecany przy zaburzeniach przewodu pokarmowego i układu trawiennego.
- W chorobie wrzodowej przyspiesza regenerację tkanki, odnowę błony śluzowej, usuwanie nadżerek i owrzodzeń.
- Łagodnie wycisza niepokój wewnętrzny,
- Ułatwia zasypianie, wzmacnia znużony, wyczerpany organizm.
- Zaleca się wypicie na 2 godziny przed snem szklanki naparu z melisy z łyżką miodu akacjowego.
- Ze względu na dużą zawartość fruktozy może być stosowany przy niektórych rodzajach cukrzycy.
Miód mniszkowy
Wytwarzany z kwiatu mniszka lekarskiego, popularnego mleczu kwitnącego na przełomie kwietnia i maja.
Ma jasnożółty kolor, krystalizuje się szybko, nierównomiernie.
Właściwości:
- Polecany jest przy chorobach żołądka,
- Polecany przy zaburzeniach trawienia, chorobach jelit, skurczach żołądka i jelit
- Polecany przy chorobach wątroby i dróg żółciowych,
- Przy niedokrwistości i schorzeniach reumatycznych.
- Pomocny w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego.
Miód wrzosowy
Ten miód należy do najlepszych miodów nektarowych. Ma barwę brunatno-czerwoną. Krystalizuje dość szybko, przybierając galaretowatą konsystencję w kolorze pomarańczowym lub ciemnobrunatnym. Nie jest zbyt słodki, ma przyjemny zapach wrzosu.
Właściwości:
- Zalecany jest przy chorobach dróg moczowych, prostaty, kamicy nerkowej
- Zalecany przy zapaleniu jelit i biegunkach.
- Zwiększa odporność organizmu i chroni przed rozwojem zakażeń.
Miód gryczany
Ten miód jest najczęściej ciemno-herbaciany lub brunatny. Ma charakterystyczny zapach i ostry smak.
Właściwości:
- Polecany jest przy miażdżycy,
- Polecany chorobie wieńcowej i nadciśnieniu tętniczym.
- Sprzyja odbudowie komórek kostnych,
- Wzmacnia układ odpornościowy.
- Przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości.
- Stosowany jest w leczeniu schorzeń układu krążenia.
- Polecany przy zapaleniach nerek
- Polecany przy zapaleniu opłucnej,
- Stosowany w stanach osłabienia pamięci,
- Stosowany w leczeniu jaskry, osłabionego wzroku i słuchu.
Miód faceliowy
Jest jasnożółty, ma przyjemny, delikatny, lekko kwaśny smak. Po krystalizacji staje się jasnokremowy, prawie biały.
Zalecany jest przy przeziębieniach i nieżycie żołądka.
Miód malinowy
W stanie płynnym jest jasnożółty, a po skrystalizowaniu ma barwę żółtobiałą. Smak ma przyjemny i słodki, a zapach przypomina owoce maliny.
Właściwości:
- Działa napotnie, rozgrzewająco, antyseptycznie i przeciwgorączkowo.
- Stosuje się go w przeziębieniach, schorzeniach górnych dróg oddechowych,
- Stosuje się w nieżycie żołądka, jelit,
- Stosuje się w niedokrwistości oraz prewencyjnie przy miażdżycy.
- Wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga pracę serca.
Miód nostrzykowy
Miód o lekkim zapachu waniliowym ma jasny kolor, a po skrystalizowaniu staje się jeszcze jaśniejszy lub żółty.
Właściwości:
- Obniża ciśnienie tętnicze krwi.
- Działa uspokajająco i nasennie.
- Zalecany przy nerwicy serca oraz przy innych schorzeniach serca i naczyń krwionośnych.
- Zapobiega degeneracjom mięśnia sercowego na tle miażdżycy oraz zakrzepowemu zapaleniu żył.
- Ma wpływ na zmniejszenie krzepliwości krwi,
- Obniża ciśnienia krwi,
- Wykazuje działanie przeciwkrzepliwe.
- Zaleca się go jako środek przeciwskurczowy w chorobie wieńcowej serca i zakrzepicy naczyń wieńcowych.
- Można polecić także przy bezsenności, migrenie, nerwobólach i zespole klimakterycznym.
Miód nawłociowy
Ma charakterystyczny kwaśnosłodki smak, po skrystalizowaniu mętnieje i przybiera jaśniejszą barwę.
Właściwości:
- Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną.
- Polecany jest przy dolegliwościach i schorzeniach dróg moczowych, pęcherza, prostaty, kamicy nerkowej i zapaleniu jelit.
- Pomocny przy leczeniu grypy, kataru, przeziębień i biegunek.
Miód koniczynowy
Wytwarzany z nektaru koniczyny białej i czerwonej. Jest aromatyczny, łagodny i ma kwaskowaty smak. W stanie płynnym ma słomkowo-żołtą lub łososiową barwę. Krystalizuje powoli, przyjmując gęstą, drobnoziarnistą konsystencję.
Właściwości:
- Działa wykrztuśnie, napotnie, przeciwzapalnie i moczopędnie.
- Jest skuteczny przy zatrzymaniu moczu,
- Stosowany w leczeniu biegunek, niedomagań przewodu pokarmowego,
- Zalecany przy zapaleniu oskrzeli i wyczerpania nerwowego.
- Dzięki dużej zawartości fruktozy polecany jest przy cukrzycy.
Życzę smacznego i dużo zdrowia
Iwona