Zupa krem z dyni
Kochani, sezon na dynię już rozpoczęty. Czas korzystać z dobrodziejstw tego warzywa jak najwięcej i jak najczęściej. Wartości odżywczych dyni i jej właściwości leczniczych nie sposób przecenić. Dynia to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii. Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się pasożytów i robaków. Pisałam między innymi o tym w artykule “Sposób na robale“. Mamy teraz dogodną porę, żeby wręcz nażreć się zarówno samej dyni jak i tego co w środku- pestek. Dla Waszej informacji, podam ważne dla nas informacje:
Wartości odżywcze dyni (w 100 g – surowej/ugotowanej)
Wartość energetyczna – 26/20 kcal
Białko ogółem – 1.00/0.72 g
Tłuszcz – 0.10/0.07 g
Węglowodany – 6.50/4.90 g (w tym cukry proste 2.76/2.08)
Błonnik – 0.5/1.1 g
Witaminy
Witamina C – 9.0/4.7 mg
Tiamina – 0.050/0.031 mg
Ryboflawina – 0.110/0.078 mg
Niacyna – 0.600/0.413 mg
Witamina B6 – 0.061/0.044 mg
Kwas foliowy – 16/9 µg
Witamina A – 8513/5755 IU
Witamina E – 1.06/0.80 mg
Witamina K – 1.1/0.8 µg
Dzisiaj zaproponuję Wam swój autorski przepis na zupę dyniową krem. Dlaczego autorski? A no dlatego, że sama go wymyśliłam, a może zmodyfikowałam, zrobiłam inaczej, po swojemu- jak zwykle
- 1 dynia – około 3 kg
- 3 szklanki wody
- 1 pora – biała część
- 4 duże marchewki
- olej rzepakowy
- 2 ząbki czosnku
- bulion warzywny lub 2 kostki rosołowe
- sól morska
- pieprz
- imbir świeży mały kawałek
- gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki
- szklanka mleka (krowie, bez laktozy, kokosowe)
- pestki dyni łuskane, sezam (do posypania)
- duży pęczek zielonej pietruszki lub kolendry
- liście szpinaku – duża garść
- sok ze świeżo wyciskanej pomarańczy – 1/2 szklanki
Przygotowanie:
W garnku albo głębokiej patelni wlewamy niewielką ilość oleju aby zakryć dno garnka. Na rozgrzany olej wrzucamy drobno pokrojoną marchewkę i por. Podsmażamy. Dolewamy wodę i dodajemy bulion lub kostki rosołowe. Gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut.
Dynię wydrążamy i obieramy z grubej skóry, miąższ kroimy w kostkę. Gdy w garnku zagotuje się już woda z warzywami, wrzucamy pokrojoną dynię i dusimy na małym ogniu tak długo aż dynia zmięknie, jeżeli jest za gęsta, możemy dodać jeszcze wody. Na koniec dopiero doprawiamy solą, pieprzem, zgniecionymi ząbkami czosnku, gałką muszkatołową oraz startym imbirem (niewielka ilość, gdyż imbir dodaje ostrości). Jeżeli smak nam odpowiada a dynia jest już miękka, odstawiamy z kuchenki i wlewamy do całości mleko i sok z pomarańczy. Wszystko przemieszamy a następnie dokładnie blendujemy. Gotową zupę krem rozlewamy do miseczek, na wierzch posypujemy drobno posiekaną pietruszką lub/i kolendrą oraz dokładnie umytym i pokrojonym szpinakiem, dodatkowo posypujemy pestkami dyni i sezamem.
Jeżeli kupicie małe dynie i przekroicie je na pół, wydrążając środek, mogą wam służyć za miseczki.
Życzę smacznego, a smaczne jest niesamowicie.
W przygotowaniu tak pożywnej potrawy niezbędne będzie wiele przyborów kuchennych. Ja Wam chętnie polecę to, czego używam i sprawdza się doskonale.
1/ Deska do krojenia 2/ Nóż szefa kuchni do twardych produktów.3/ Głęboka patelnia/garnek
4/ Blender ręczny 5/ Miseczka do zupy porcelanowa 6/ Sztućce w kolorze złota
Jeżeli będziecie już gotowi ze swoją zupą, napiszcie proszę kilka słów jak Wam wyszło, jak smakuje. Zostawcie też like na znak jedności w zdrowotnej degustacji
Pozdrawiam serdecznie
Yvonne
Inne w tej kategorii