Ratatouille – francuskie leczo
Ratatouille (inaczej ratatuj) to pochodząca z Nicei potrawa warzywna składająca się z cukinii, bakłażana, papryki, cebuli i pomidorów. Przypomina warzywny gulasz lub leczo jak kto woli.
Składniki ratatouille
3-4 porcje obiadowe.
- dwie małe cukinie
- kilka pomidorów
- jedna mała cebula
- trzy ząbki czosnku
- oliwa z oliwek – kilka łyżek
- tymianek i mieszanka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa pokrój w niezbyt dużą kostkę. Pomidory najlepiej wcześniej sparzyć i obrać ze skóry, a następnie pozbawić gniazd nasiennych. Opcjonalnie możesz obrać ze skóry również cukinię i bakłażana. Ja lubię je ze skórą.
- W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i podsmażyć po kolei warzywa zaczynając od najtwardszego. Najpierw w garnku ląduje papryka.
- Po kilku minutach dodajemy cebulę i czosnek.
- Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy cukinię, pomidory i bakłażana. W tym samym momencie dodajemy też przyprawy, czyli dwie łyżki ziół prowansalskich i łyżeczkę tymianku, a także sól i pieprz.
- Mieszamy wszystko dokładnie, garnek przykrywamy i dusimy ratatoullie na wolnym ogniu przez 15-20 minut do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby doprawiamy w trakcie aż do uzyskania pożądanego smaku.
Moje zalecenia: starajcie się mimo wszystko dusić potrawę do czasu aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane- al’dente.
Ratatouille najczęściej podaję bez dodatków, ale dobrze pasuje do niego np. chrupiąca bagietka, biały ryż. Samo ratatouille bardzo dobrze uzupełni pieczone mięso lub rybę. Obiad gotowy.
Smacznego!
Iwona