Naturalne sposoby na regeneracje wątroby
Czy zastanawiałeś się może ostatnio, w jakim stanie jest Twoja wątroba? Po wielu latach pracy 24h i wchłaniania wszystkiego, co możliwe z pożywienia, z powietrza, przez skórę, oddychanie, smarowanie, pryskanie itd. ?
Wątroba oczyszcza krew z toksyn, reguluje poziom hormonów, gromadzi niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy, reguluje cholesterol.
Zdrowa wątroba jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Bez niej nie przeżylibyśmy nawet jednego dnia. Wątroba to najważniejszy organ filtrujący wraz z nerkami w naszym organizmie i jedyny organ wewnętrzny, który się regeneruje. A regeneruje się szybko, jak tylko dobrze o niego zadbamy.
Zanieczyszczona czy uszkodzona wątroba nie jest w stanie przetwarzać toksyn oraz tłuszczy co jest szybką i prostą drogą do rozwijania się wielu chorób i otyłości.
Wobec tego jak należy utrzymywać ten ważny organ w dobrej kondycji, formie i zdrowiu?
Trzymaj się zdrowych nawyków żywieniowych. Zdaniem Dr. Nostrant z University of Michigan najlepsze co możemy zrobić dla naszej wątroby to oparcie diety na produktach roślinnych. Należy unikać produktów przetworzonych i zminimalizować używki. Unikać cukru, soli, tłuszczu. Ograniczyć gluten. Dla zdrowej wątroby bardzo istotne jest również utrzymanie prawidłowej wagi ciała, więc ruch jest kluczowym elementem oczyszczania wątroby.
Jak zregenerować i naprawić ten organ domowymi sposobami?
Powiem Wam, że nie jestem zwolenniczką farmakologii. Nawet powiem więcej, jestem jej przeciwnikiem. To miedzy innymi farmakologiczne środki w dużym procencie są przyczyna zanieczyszczenia wątroby i nie tylko. Pamiętajcie, że najlepszym lekarzem na świecie jest nasz organizm. To tak jak w miłości – musimy umieć go słuchać, “rozmawiać z nim”, dbać o niego, kochać, a on odpłaci Nam tym samym. Zaniedbany organizm umiera, często po cichu, a i często jest już za późno na jego ratunek.
Co więc należy zrobić, by zabrać się do jej regeneracji, naprawy naturalnymi sposobami?
1. CYTRUSY
ciepła woda z dodatkiem z cytryny z samego rana świetnie stymuluje działanie wątroby. Witamina C zawarta w cytrusach powoduje aktywowanie enzymów w wątrobie odpowiedzialnych za jej oczyszczanie oraz wspomaga wątrobę w usuwaniu substancji rakotwórczych.
2. CZOSNEK
bogaty w naturalną siarkę. Jego już mała ilość jest w stanie aktywować enzymy, które wspomagają wypłukiwanie toksyn. Dodatkowe wsparcie wątroby zapewnia naturalna mieszanka – alicyny oraz selenu zawartego w czosnku.
3. KOLENDRA
pomaga w pozbyciu się nagromadzonych toksycznych metali ciężkich z naszego organizmu takich jak aluminum, rtęć czy ołów. Wspiera wątrobę oraz nerki chroniąc je przed stresem oksydacyjnym.
4. KURKUMA
ulubiona przyprawa wątroby. Kurkuma posiada wiele leczniczych właściwości. Kurkuma posiada zdumiewające właściwości przeciwzapalne, które mają wpływ na cały organizm w tym wątrobę. Znacznie przyspiesza oczyszczanie wątroby oraz wspomaga naprawę zniszczonych tkanek.
5. BURAKI
buraki to jeden z najskuteczniejszych sposobów oczyszczania wątroby. Szczególnie świeżo wyciśnięty sok z buraka. Buraki zawierają dużą dawkę antyoksydantów. Betainy zawarte w buraku pomagają wątrobie w pozbyciu się toksyn. Ponadto zakwas z buraków ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie.
6. ZIELONE LIŚCIE
kolejne “lekarstwa” mające dobroczynny wpływ na cały organizm. Posiadają też zdolność neutralizowania metali, chemii oraz pestycydów używanych w pożywieniu. Zielone liście (szczególnie te ciemno-zielone) naszpikowane są chlorofilem, który asystując pracy wątroby oczyszczają krew. Dobrą metodą oczyszczania wątroby zielonymi liśćmi jest wyciskanie z nich soku. W ten sposób można dostarczyć sobie znacznie większą ilość zawartych w liściach substancji odżywczych oraz oczyszczających niż zjedzenie ich np. w sałatkach.
Takimi liśćmi są: szpinak, jarmuż, natka pietruszki, pokrzywa, bazylia, roszponka, rukola.
7. WARZYWA KRZYŻOWE
do warzyw krzyżowych zalicza się warzywa kapustne, rzepakowe, niektóre przyprawy, a także część roślin oleistych. Do grupy tej należą m.in. kapusta (wszystkie jej rodzaje), kalafior, brokuły, brukselka, jarmuż, rzodkiew i rzodkiewka, rzepa, botwinka, gorczyca (pamiętajmy o tym, stosując musztardę), chrzan, rzepak czy rukiew wodna (ogłoszona jednym z najzdrowszych warzyw na świecie). W warzywach tych jest duża zawartość siarko pochodnych związków oraz sulforafanu, który jest naturalnym izotiocyjanianem występującym w warzywach krzyżowych. Nie tylko wspomagają proces oczyszczania wątroby, ale też zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych.
8. ORZECHY
duża zawartość l-argininy (aminokwasu odpowiadającego za neutralizowanie oraz wypłukiwanie amoniaku), glutationu oraz kwasów omega-3 sprawia, że orzechy wspierają proces oczyszczania wątroby.
9. AWOKADO
mój ulubiony owoc. Tak, tak owoc a nie warzywo. Coś co ma pestkę to owoc, pomidor również.
Naukowcy z Japonii odkryli, że awokado zawiera silnie działające substancje chemiczne (w tym glutation), które mogą zapobiegać niszczeniu wątroby.
10. OSTROPEST PLAMISTY
o jego rewelacyjnych właściwościach nawet nie powinnam wspominać. Jest moim podstawowym dodatkiem do wszystkiego. Jest wiele ziół, które wspomagają oczyszczanie wątroby jednak ostropest plamisty wskazywany jest jako najskuteczniejszy. Używany od ponad 2000 lat a nie zawsze doceniany. Ostropest plamisty wspomaga pracę wątroby co potwierdzają liczne badania przeprowadzone w ostatnich latach.
Warto również pamiętać o czarnuszce, która jest w stanie cofać skutki niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFLD).
A wiecie, że wątroba nie boli? Tak. Wątroba nie posiada unerwienia i nie wysyła sygnałów ostrzegawczych. Jeżeli już, to puchnie, czujemy się ciężko lub “psują” się inne organy z nią powiązane. Dlatego słuchajmy swojego organizmu.
Zdrowa wątroba to nie tylko płynna praca całego organizmu, ale też smuklejsze ciało!
ŹRÓDŁO: Surojadek
Życzę zdrowia