ZDROWIE

Moringa – cudowne drzewo. Właściwości

Moringa oleifera (Moringa olejodajna) nazywana jest “cudownym drzewem” lub drzewem chrzanowym. Jest bardzo ceniona ze względu na swoje właściwości lecznicze i zdrowotne. Dlaczego warto do swojej diety włączyć moringę?

JAK ROŚNIE MORINGA?

Moringa olejodajna to drzewo pochodzące z północnych Indii. Rośnie bardzo szybko i jest odporne na suszę. Drzewo liściaste dorasta do wysokości około 10-12 metrów i ma średnicę pnia około 45 centymetrów. Kora ma kolor białawo-szary i jest otoczona grubym korkiem. Indie są największym producentem moringi, z roczną produkcją 1,2 miliona ton owoców, o powierzchni upraw 380 km².

NASIONA, LIŚCIE A MOŻE PROSZEK?

NASIONA MORINGI

W sprzedaży znajdują się nasiona moringi, które stanowią zdrową przekąskę. Smakują w wersji prażonej, przygotowywane jak popcorn. Warto pamiętać, że nasiona moringi mają działanie przeczyszczające. Spożycie zbyt wielu nasion może negatywnie działać na układ trawienny i wywołać biegunkę.

LIŚCIE I PROSZEK Z MORINGI

Zdecydowanie najbardziej wartościową częścią rośliny są liście, które sprzedawane są jako susz lub w formie mielonej (w proszku).

Proszek moringa przygotowywany jest w sposób podobny do matchy. Moringa w proszku sprzedawana jest luzem lub w kapsułkach.

CO WYBRAĆ?

Wybór moringi zależy od tego, w jaki sposób chcemy ją spożywać.
Do potraw koktajli czy smoothie – wybierzcie moringę w proszku. Chcecie przygotować napar do picia, to idealnym wyborem są suszone liście. Jeśli jednak wolicie codziennie przyjmować suplement moringa, najlepszym wyborem będzie moringa w kapsułkach.

WARTOŚCI ODŻYWCZE DRZEMIĄCE W LIŚCIACH

Liście moringa są wręcz doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów.

Zawartość poszczególnych składników jest inna w różnych częściach rośliny. Najwartościowszym elementami są liście, z których produkowany jest susz oraz proszek.

ZAWARTOŚĆ SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH W LIŚCIACH, PROSZKU Z LIŚCI I NASIONACH MORINGI (100G)

SkładnikŚwieże liścieSuszone liścieProszekNasiona
Kalorie (kcal)92329205
Proteiny (g)6.729.427.135.97 ± 0.19
Tłuszcze (g)1.75.22.338.67 ± 0.03
Węglowodany (g)12.541.238.28.67 ± 0.12
Błonnik (g)0.912.519.22.87 ± 0.03
Witamina B1 (mg)0.062.022.640.05
Witamina B2 (mg)0.0521.320.50.06
Witamina B3 (mg)0.87.68.20.2
Witamina C (mg)22015.817.34.5 ± 0.17
Witamina E (mg)44810.8113751.67 ± 4.41
Wapń (mg)4402185200345
Magnez (mg)42448368635 ± 8.66
Fosfor (mg)7025220475
Potas (mg)25912361324
Miedź (mg)0.070.490.575.20 ± 0.15
Żelazo (mg)0.8525.628.2

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

BOGATE ŹRÓDŁO PRZECIWUTLENIACZY

Moringa olejodajna jest bogata w przeciwutleniacze, witaminę C i beta-karoten.

  • zapobiega stresowi oksydacyjnemu
  • zapobiega chorobom serca
  • zapobiega cukrzycy typu 2

Ponadto:

  • obniża ciśnienie
  • obniża poziom cukru we krwi po posiłkach, pomaga przy insulinooporności

W 100 g liści moringa:

  • 9 x więcej białka niż w jogurcie
  • 10 x więcej witaminy A niż w pomarańczach
  • 12 x więcej witaminy C niż w marchewce
  • 17 x więcej wapnia niż w mleku
  • 20 x więcej potasu niż w bananach
  • 25 x więcej żelaza niż w szpinaku

CUKIER W ORGANIZMIE A SPOŻYWANIE MORINGI

Moringa w proszku może obniżyć poziom cukru we krwi. Z biegiem czasu wysoki poziom cukru we krwi zwiększa ryzyko wielu poważnych problemów zdrowotnych, w tym chorób serca.

WYKAZUJE SILNE DZIAŁANIE PRZECIWZAPALNE

Zapalenie to naturalna reakcja organizmu na infekcję lub obrażenia. W rzeczywistości długotrwałe zapalenie wiąże się z wieloma przewlekłymi problemami zdrowotnymi, w tym z chorobami serca i rakiem. Naukowcy uważają, że izotiocyjaniany są głównymi związkami przeciwzapalnymi zawartymi w liściach, strąkach i nasionach moringa.

WALCZY Z WYSOKIM POZIOMEM CHOLESTEROLU

Moringa może obniżyć poziom cholesterolu. Wysokie stężenie cholesterolu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca. Na szczęście wiele pokarmów roślinnych może skutecznie obniżyć poziom cholesterolu. Należą do nich siemię lniane, owies i migdały oraz oczywiście moringa.

MORINGA CHRONI ORGANIZM PRZED ZANIECZYSZCZONĄ ŻYWNOŚCIĄ

Zanieczyszczenie żywności i wody arsenem stanowi problem w wielu częściach świata. Niektóre rodzaje ryżu mogą zawierać szczególnie wysokie jego poziomy. Długotrwałe narażenie na arsen może z czasem prowadzić do problemów zdrowotnych. Na przykład badania wiązały długotrwałą ekspozycję z podwyższonym ryzykiem raka i chorób serca. Liście i nasiona moringa mogą chronić przed niektórymi efektami toksyczności arsenu.

MORINGA A TARCZYCA

Składniki zawarte w korze i liściach moringi regulują stan hormonów i wspomagają funkcjonowanie tarczycy. Spożywanie ekstraktu z moringi może być szczególnie korzystne przy nadczynności tarczycy.
W składzie liści moringi znajduje się selen i cynk, które odgrywają istotną rolę w procesach zachodzących w tarczycy.
Poza tym liście moringi są bogatym źródłem witamin wspierających funkcjonowanie tarczycy takich jak: witamina A, witamina E, witamina C i witaminy z grupy B. 

POZYTYWNIE DZIAŁA NA SKÓRĘ I WŁOSY

Składniki zawarte w liściach moringi wpływają korzystnie na wygląd skóry i włosów.
Witaminę A zawarte w proszku moring bierze udział w procesie tworzenia kolagenu – niezbędnego składnika, z którego zbudowana jest skóra. Witamina C pomaga zwalczać oznaki starzenia, a witamina E zwana jako “witaminą młodości” ma właściwości przeciwzapalne. Przeciwutleniacze zapobiegają uszkodzeniom spowodowanym przez wolne rodniki pomagają chronić skórę przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym.

Antybakteryjne właściwości moringi przydają się przy wypryskom trądzikowym na skórze. Moringa może również być pomocna w usuwaniu przebarwień, ciemnych plam i zaskórników.

MASECZKA Z MORINGI NA SKÓRĘ

Świetnym pomysłem jest przygotowanie na bazie proszku z moringi odżywczej maseczki, którą nakładamy na twarz.

Składniki:

  • 1 łyżka proszku moringa
  • 1 łyżka czystego miodu
  • Puree z awokado
  • łyżeczka soku z cytryny lub wody

Przygotowanie:

  1. Składniki wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj.
  2. Powoli i równomiernie nałóż maskę na powierzchnię skóry twarzy.
  3. Pozostaw maskę na twarzy na około 20 minut.
  4. Następnie umyj twarz letnią wodą. Osusz twarz czystym ręcznikiem.
  5. Najlepsze rezultaty uzyskasz, gdy nałożysz maseczką wieczorem.

Uwaga: Jeśli używasz soku z cytryny, nie wystawiaj skóry na bezpośrednie działanie promieni słonecznych zaraz po zmyciu maseczki do twarzy. Ma to na celu zapobieganie uszkodzeniom skóry.

ZASTOSOWANIE MORINGI W KUCHNI

Liście moringa są bardzo pożywne i powinny być korzystne dla osób, które nie mają niezbędnych składników odżywczych w swojej codziennej diecie.

Świeże części rośliny mają liczne zastosowania kulinarne w całej swojej regionalnej dystrybucji. Owoce lub strąki nasion ​​są warzywem powszechnie używanym w zupach i curry.

Długie pałki są często pocięte na krótsze kawałki i duszone w curry i zupach. Ponieważ zewnętrzna skóra jest twarda i włóknista, należy je dusić, aby wyodrębnić soki i składniki odżywcze, a pozostały materiał włóknisty wyrzucić.

Tradycyjne potrawy, które zwykle obejmują przygotowywane w ten sposób elementy moringi to południowoindyjska sambar, gdzie moringa jest duszona z soczewicą oraz tajskie danie kaeng som, które jest kwaśnym curry z rybą.

Liście mogą być wykorzystane na wiele sposobów. Najczęściej dodaje się je do zup bulionowych, takich jak filipińskie tinola i utan. Drobno posiekane liście używane są jako dodatek do dań i sałatek warzywnych. Stosuje się je również w miejsce kolendry lub wraz z nią.

JAK NAJLEPIEJ STOSOWAĆ PROSZEK MORINGA?

SPOŻYWANIE PROSZKU MORINGA

  • Nalej szklankę wody i nabierz ¼-½ łyżeczki (ok. 2-3 gramów) proszku moringa
  • Umieść proszek pod językiem.
  • Pij wodę powoli, aby połknąć proszek.

Możecie również wsypać porcję proszku do sałatki, smoothie, jogurtu czy innego typu potrawy na zimno.

HERBATA Z PROSZKU MORINGA

  1. Dodaj ½-1 łyżeczki proszku moringa do filiżanki letniej wody i dobrze wymieszaj.
  2. Odcedź mieszaninę przez gazę.
  3. Dodaj do napoju miodu i kropli cytryny do herbaty (opcjonalnie) i wypij.

Uwaga: proszek moringa nie powinien być dodawany do do gorącej wody, ponieważ może to spowodować rozkład zawartych w niej przeciwutleniaczy.

ILE MORINGI SPOŻYWAĆ DZIENNIE?

Najlepszym sposobem jest spożywanie moringi w proszku. Jeżeli dysponujemy suszonymi liśćmi moringi najlepiej przed zastosowaniem je na świeżo zmielić w odpowiednio drobnym młynku czy blenderze.

Wielkość dziennej porcji proszku moringa wynosi:

  • Moringa w proszku – ¼-½ łyżeczki dwa razy dziennie.
  • Herbata moringa – 1-2 filiżanki dziennie.

Pamiętajmy, że maksymalna dawka nie powinna przekraczać 11 łyżeczek proszku dziennie lub 70 g liści moringi.

MORINGA – PRZECIWWSKAZANIA

Spożywanie moringi w proszku i suszonych liści w większości przypadków jest bezpieczne i zdrowe. Istnieje jednak grupa osób, które powinny z różnych względów zrezygnować z zażywania moringi.

  • W dużych dawkach liście, kora, korzenie i owoce moringi mogą mieć właściwości przeczyszczające.
  • Kobiety w ciąży. Ze spożywania moringi w formie skondensowanej np. ekstraktu powinny zrezygnować kobiety w ciąży. Korzenie, kora czy ekstrakt mogą powodować skurcze macicy. Przed włączeniem liści lub moringi w proszku do swojej diety warto skonsultować się z lekarzem.
  • Kobiety karmiące. Podobna sytuacja dotyczy kobiet karmiących. W trakcie karmienia piersią należy zrezygnować ze spożywania produktów zawierających moringę np. picie herbaty czy dodawania sproszkowanej moringi do koktajli.
  • Osoby zażywające niektóre leki. Osoby zażywające leki rozrzedzające krew przed włączeniem moringi do swojej diety powinny skonsultować to z lekarzem.

Moringę stosuję od kilku miesięcy. Powodem, że sięgnęłam po nią jest insulinooporność. Spytacie, i jak? No cóż przez miesiące stosowania zbilansowanej, odpowiedniej diety, zażywania berberyny plus herbaty z moringa, sprawiło znaczne obniżenie wskaźników insulinooporności. Jeszcze dużo przede mną. Coś, co zauważyłam na duży plus, to brak apetytu na słodkie, co pomaga w walce z IO.

Materiały źródłowe:

  1. Moringa oleifera: A review on nutritive importance and its medicinal application, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213453016300362 
  2. Health Benefits of Moringa oleifera, http://koreascience.or.kr/article/JAKO201435648479194.page,
  3. Role of Moringa oleifera leaf extract in the regulation of thyroid hormone status in adult male and female rats, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10675284/ 

Ważne!

Skonsultuj się z lekarzem przed skorzystaniem z jakiegokolwiek naturalnego leczenia. Przedstawione tutaj informacje mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny – nie stanowią w żadnym wypadku zamiennika poradnictwa medycznego. Niestety takie mamy teraz prawo i musimy się tego trzymać ;).

MY GREY MOON  nie jest i nie będzie blogiem zawierającym narzucone i wygodne informacje dla czyjegoś widzi mi się. Jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną naukę, technikę, badania oraz  wiedzę i moje doświadczenia rodzą się treści  indywidualne, czasami może niekomfortowe czy kontrowersyjne, wzbudzające złość, odrazę a nawet zazdrość.  Dla mnie ważne jest to, czego doświadczyłam i co sprawdziłam, czym mogę się podzielić, aby pomóc lub przynajmniej spróbować .  Inaczej nie będzie.  Zdrowie, uśmiech i zadowolenie ludzi jest dla mnie największą nagrodą.

Dodaj komentarz, opinię, propozycję:

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.