DURUM Z INDYKIEM I ZIOŁAMI
Nigdy wcześniej nie starałam się poświęcać czasu na eksperymentowanie w kuchni. Jednak z wiekiem coś w człowieku się zmienia i tak właśnie stało się ze mną. Nie grzeszę wolnym czasem, ale na weekend coś zawsze staram się wymodzić. I wcale nie korzystam z utartych, opublikowanych już przepisów. Sama bawię się kuchnią i jej smakami. Podstawą mojej kuchni są zioła. Zioła w olbrzymiej wręcz ilości. Moja kuchnia nie będzie tą samą kuchnią, gdyby mi ich zabrakło. Zajmują 80% miejsca na parapetach mojego mieszkania. W efektownych doniczkach stanowią przy tym super zieloną i pachnącą dekorację. Mięta z melisą to mój ulubiony team. A kolendrę ukochałam dla jej smaku tak niepowtarzalnego, że nie umiem niczym innym jej zastąpić.
Durum z indykiem i ziołami, to moja własna stworzona potrawa, inspirowana włoskimi klimatami.
Ukochałam włoską kuchnię jak nie wiem co, ale wieczne diety i pilnowanie się co chwilę, często i gęsto wyklucza ją z mojego jadłospisu. Nie przeszkadza to jednak, by gotować dla rodziny i znajomych.
Durum z indykiem i ziołami to moja nazwa. A tak uściślając to jest to makaron z pszenicy durum. Makaron w kształcie dużych, wręcz olbrzymich 5-6 cm muszli.
Mąka z pszenicy durum jest bardziej bogata w białko, tłuszcze oraz witaminy i składniki mineralne niż zwykła mąka pszenna. Mąka z pszenicy durum zawiera więcej fosforu, potasu, żelaza, miedzi, manganu, cynku, a także witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6) oraz kwasu foliowego niż mąka z pszenicy zwykłej. Durum zawiera również luteinę, która chroni przed działaniem wolnych rodników i wspomaga wzrok.
Makaron z pełnoziarnistej mąki durum zawiera około 323 kcal w 100 g, z czego 12 g stanowi białko, 2 g tłuszcze, 64 g węglowodany, a aż 7 g błonnik. Z kolei makaron dwujajeczny z mąki pszennej typ 450 zawiera aż 368 kcal, w tym 75,8 g to węglowodany, 11,1 g białka, 1,6 g tłuszcze, błonnik stanowi tylko 2,4 g.
Mąka z pszenicy durum ma też niższy indeks glikemiczny, co powoduje, że wyrzut cukru i insuliny jest niższy niż po zjedzeniu zwyczajnej oczyszczonej mąki pszennej.
Makarony otrzymane z mąki durum charakteryzują się jasnożółtym kolorem i znacznie wyższą twardością. Z pszenicy durum produkuje się również kuskus.
Przepis na lekką mimo wszystko potrawę podaję Wam poniżej.
- duża paczka makaronu muszli durum
- filet z indyka – 1 kg
- cebula biała lub czerwona – 1 duża główka
- papryka czerwona – 1 szt
- kurkuma – 1 łyżeczka
- curry – 1 łyżeczka
- sól
- pieprz czarny
- pieprz cayenne
- majeranek – 1 łyżeczka
- czosnek – 2 ząbki
- miód – 1 łyżka
- rozmaryn świeży – 2 gałązki
- oregano świeże – garść
- natka pietruszki- 1 mała doniczka lub 1 duży pęczek
- ser – starty parmezan
- oliwa z oliwek
W głębokiej patelni z odrobiną oliwy z oliwek podsmażyć pokrojonego w kostkę fileta z indyka. Po wstępnym podsmażeniu wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać, dusić kolejne 5 minut. Dodać szklankę wody i wrzucić cała paczkę makaronu. Dusić pod przykryciem , mieszając od czasu do czasu. Jak makaron zacznie mięknąć dorzucić oregano i rozmaryn, wymieszać i dusić do czasu aż makaron będzie al dente. Gotowe.
Ściągnąć z kuchenki. posypać posiekaną zieloną pietruszką i parmezanem.
Podawać z lampką białego wytrawnego wina
Smacznego!
Życzę Wam smacznego i udanego gotowania. Podzielcie się ze mną swoimi doświadczeniami. Jak podobał się Wam mój wpis z przepisem to dajcie znać.
Zapraszam do polubienia mojej strony funpage na FB
Pozdrawiam:)
Podobne wpisy: