ZDROWIE

ŻELATYNA, GALARETKI – na zdrowie

Żelatyna od wielu lat stosowana była i jest przez nasze babcie i mamy w gospodarstwie domowym do przyrządzania galaretek z ryby, nóżek, słodkich przetworów jak dżemy czy marmolady.  Żelatyna bowiem, o czym nie wielu z Was wie zawiera cenne substancje, które mogą przyczyniać się do poprawy naszego wyglądu i zdrowia. 

Jakie właściwości ma żelatyna?

Mówi się, że żelatyna odchudza, ale też żelatyna dzięki dużej zawartości aminokwasów może cieszyć się właściwościami zdrowotnymi. A więc:

  • przyspiesza redukcję masy ciała – to białko, które zawiera żelatyna używamy w diecie redukcyjnej. Dostarcza niezbędnych aminokwasów, a do tego jest niskokaloryczna, zapewnia uczucie sytości i zmniejsza apetyt.
  • wspomaga trawienie –  wspomaga trawienie, poprzez pobudzając produkcję soków żołądkowych. Wiąże się również z wodą, co pomaga w przechodzeniu pokarmu przez układ trawienny;
  • wzmacnia kości – aminokwas o nazwie lizyna, znajduje się w żelatynie i to on pomaga wzmocnić kości i ułatwia przyswajanie wapnia. Pomaga przy złamaniach. Regeneruje kości i przyspiesza ich zrost. Pamiętać jednak należy, że organizm sam nie wytwarza tego aminokwasu i należy go dostarczać wraz z pożywieniem lub jako suplement.
  • wspomaga regenerację mięśni – dzięki aminokwasom o nazwie arginina, glicyna żelatyna przyspiesza regenerację mięśni;
  • pomaga utrzymać równowagę hormonalną – to ciekawa właściwość, zwłaszcza dla insulinoopornych i cukrzyków, żelatyna dostarcza glicynę, która pomaga regulować insulinę i zapobiegać hipoglikemii;

Dobra wiadomość dla wszystkich, którzy borykają się ze słabymi włosami (wypadającymi, łamliwymi).- dzięki niej przestaną one wypadać, nie będą się łamać oraz staną się grubsze i bardziej odporne na zniszczenia. Pamiętajcie, że na to potrzeba czasu. Ale już po 3 tygodniach stosowania widać wyraźną poprawę nie tylko we włosach, ale i paznokciach.

Jak spożywać żelatynę?

  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w wodzie i wypijaj przynajmniej 2–3 razy dziennie. Już po miesiącu zobaczysz pierwsze efekty.
  • Z żelatyny możesz zrobić domową galaretkę lub żelki. To niewątpliwie lubi masa z nas.
  • Jako zagęszczacz do zup.
  • Dodawaj do mleka, na śniadanie np. z płatkami śniadaniowymi.

Z pozdrowieniami:
Iwona

Inne w tej kategorii:

MY GREY MOON  nie jest i nie będzie blogiem zawierającym narzucone i wygodne informacje dla czyjegoś widzi mi się. Jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną naukę, technikę, badania oraz  wiedzę i moje doświadczenia rodzą się treści  indywidualne, czasami może niekomfortowe czy kontrowersyjne, wzbudzające złość, odrazę a nawet zazdrość.  Dla mnie ważne jest to, czego doświadczyłam i co sprawdziłam, czym mogę się podzielić, aby pomóc lub przynajmniej spróbować .  Inaczej nie będzie.  Zdrowie, uśmiech i zadowolenie ludzi jest dla mnie największą nagrodą.

Dodaj komentarz, opinię, propozycję:

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.