ŻELATYNA, GALARETKI – na zdrowie
Żelatyna od wielu lat stosowana była i jest przez nasze babcie i mamy w gospodarstwie domowym do przyrządzania galaretek z ryby, nóżek, słodkich przetworów jak dżemy czy marmolady. Żelatyna bowiem, o czym nie wielu z Was wie zawiera cenne substancje, które mogą przyczyniać się do poprawy naszego wyglądu i zdrowia.
Jakie właściwości ma żelatyna?
Mówi się, że żelatyna odchudza, ale też żelatyna dzięki dużej zawartości aminokwasów może cieszyć się właściwościami zdrowotnymi. A więc:
- przyspiesza redukcję masy ciała – to białko, które zawiera żelatyna używamy w diecie redukcyjnej. Dostarcza niezbędnych aminokwasów, a do tego jest niskokaloryczna, zapewnia uczucie sytości i zmniejsza apetyt.
- wspomaga trawienie – wspomaga trawienie, poprzez pobudzając produkcję soków żołądkowych. Wiąże się również z wodą, co pomaga w przechodzeniu pokarmu przez układ trawienny;
- wzmacnia kości – aminokwas o nazwie lizyna, znajduje się w żelatynie i to on pomaga wzmocnić kości i ułatwia przyswajanie wapnia. Pomaga przy złamaniach. Regeneruje kości i przyspiesza ich zrost. Pamiętać jednak należy, że organizm sam nie wytwarza tego aminokwasu i należy go dostarczać wraz z pożywieniem lub jako suplement.
- wspomaga regenerację mięśni – dzięki aminokwasom o nazwie arginina, glicyna żelatyna przyspiesza regenerację mięśni;
- pomaga utrzymać równowagę hormonalną – to ciekawa właściwość, zwłaszcza dla insulinoopornych i cukrzyków, żelatyna dostarcza glicynę, która pomaga regulować insulinę i zapobiegać hipoglikemii;
Dobra wiadomość dla wszystkich, którzy borykają się ze słabymi włosami (wypadającymi, łamliwymi).- dzięki niej przestaną one wypadać, nie będą się łamać oraz staną się grubsze i bardziej odporne na zniszczenia. Pamiętajcie, że na to potrzeba czasu. Ale już po 3 tygodniach stosowania widać wyraźną poprawę nie tylko we włosach, ale i paznokciach.
Jak spożywać żelatynę?
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w wodzie i wypijaj przynajmniej 2–3 razy dziennie. Już po miesiącu zobaczysz pierwsze efekty.
- Z żelatyny możesz zrobić domową galaretkę lub żelki. To niewątpliwie lubi masa z nas.
- Jako zagęszczacz do zup.
- Dodawaj do mleka, na śniadanie np. z płatkami śniadaniowymi.
Z pozdrowieniami:
Iwona
Inne w tej kategorii: