ZDROWIE

Właściwości zdrowotne papryki.

Papryka pochodzi z Ameryki Południowej. Występuje w wielu odmianach, różniących się kształtem, kolorem, smakiem oraz ostrością. Wszystkie rodzaje papryki są zdrowe, niskokaloryczne i bogate w witaminy. Kolory tego warzywa odpowiadają jego dojrzałości: papryka czerwona jest najbardziej dojrzała i najsłodsza.

Korzyści zdrowotne

Papryka zawiera kapsaicynę , związek występujący w papryce, który wykazuje szereg korzyści zdrowotnych. Na przykład ma właściwości przeciwutleniające, może pomóc zmniejszyć ryzyko raka i chorób serca, poprawić odporność, a nawet złagodzić gazy.

Ponadto papryka może zapewnić inne korzyści zdrowotne, takie jak:

Ulga w bólu

Wykazano, że kapsaicyna ma działanie przeciwbólowe i jest stosowana terapeutycznie w leczeniu bólu. Niektóre miejscowe leki przeciwbólowe zawierają kapsaicynę jako składnik.

Zdrowa waga

Kapsaicyna w papryce może mieć właściwości przeciw otyłości i tłumienia apetytu. Badania wykazały, że poprawia metabolizm tłuszczów, a zwłaszcza utlenianie tłuszczu w jamie brzusznej. Kapsaicyna może również zmniejszać apetyt i spożycie kalorii, gdy jest stosowana jako część zdrowej diety.

Inne związki zawarte w papryce zwane ksantofilami również wykazują zdolność do redukcji tłuszczu w jamie brzusznej i BMI.

Ochrona przed promieniowaniem UV

Włączenie papryki do diety może pomóc chronić skórę przed szkodliwym działaniem słońca . W badaniu z podwójnie ślepą próbą, kontrolowanym placebo, ksantofile z papryki w diecie hamowały uszkodzenia skóry wywołane promieniowaniem UV.

Profilaktyka raka

Kilka badań wskazuje na przeciwnowotworowe działanie kapsaicyny. Włączenie do diety papryki zawierającej kapsaicynę może zapewnić ochronę przed szeroką gamą nowotworów.

Odżywianie

Papryka jest bogata w wapń , potas i fosfor , które są ważne dla budowy mocnych zębów, kości i mięśni.

Papryka jest również dobrym źródłem:

  •  Folianu
  •  Witaminy A
  •  Choliny
  •  Niacyny
  •  Witaminy B-6
  •  Witaminy E
  •  Witaminy K

Najzdrowsza jest papryka surowa, ale duszona lub pieczona też zachowuje sporo składników odżywczych. Papryka w niewielkim stopniu ulega przemianom w procesie przetwarzania. Dlatego też starajcie się spożywać ją jak najczęściej w wersji surowej.

Pozdrawiam
Iwona

MY GREY MOON  nie jest i nie będzie blogiem zawierającym narzucone i wygodne informacje dla czyjegoś widzi mi się. Jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną naukę, technikę, badania oraz  wiedzę i moje doświadczenia rodzą się treści  indywidualne, czasami może niekomfortowe czy kontrowersyjne, wzbudzające złość, odrazę a nawet zazdrość.  Dla mnie ważne jest to, czego doświadczyłam i co sprawdziłam, czym mogę się podzielić, aby pomóc lub przynajmniej spróbować .  Inaczej nie będzie.  Zdrowie, uśmiech i zadowolenie ludzi jest dla mnie największą nagrodą.

Dodaj komentarz, opinię, propozycję:

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.