Ten produkt ratuje życie
Jest taki produkt, który uważany jest za niezbędny w zdrowej diecie.
Co więcej na podstawie dużej liczby dowodów można powiedzieć, że to jeden z najcenniejszych produktów spożywczych.
Jeśli mamy niedobory, które ten produkt pokrywa, a które to niedobory prowadzą do śmiertelnych chorób przewlekłych, to może on w dłuższej perspektywie uratować człowiekowi życie.
Jest to produkt łatwo dostępny w sklepach spożywczych.
Nie trzymam dłużej w niepewności: to orzech włoski.
Orzechy, szczególnie włoskie, to superżywność, bo bogate są w cenne składniki, których wielu ludziom brakuje w diecie.
Dlatego, aby podnieść jakość diety, zaleca się włączenie orzechów, zwłaszcza włoskich.
Co jest wyjątkowego w orzechu włoskim?
1. Spośród wszystkich orzechów, jakie możemy jeść, orzech włoski należy do najbogatszych (top 3) we flawonoidy i polifenole.
2. Korzyści dla zdrowia z orzechów włoskich wynikają z bogactwa różnych składników, które działają ze sobą w synergii i potęgują się nawzajem.
3. Około 10% kalorii z orzechów włoskich pochodzi z kwasu alfa-linolenowego (w skrócie: ALA), jednego z najważniejszych, jakich brakuje w diecie człowieka.
4. Wspomniany kwas ALA chroni głównie przed chorobami serca, a także nowotworami, cukrzycą i otyłością.
5. Spośród olejów roślinnych, olej z orzechów włoskich jest na drugim miejscu, jeśli chodzi o aktywność przeciwutleniającą. To ważne dla zdrowia działanie. Na pierwszym miejscu jest olej z orzechów pecan.
6. Z orzechów włoskich robi się mąkę. Bogata jest w wartościowe białko. To dobry zamiennik oczyszczonej mąki pszennej.
7. Orzechy włoskie dostarczają ogrom przeciwutleniaczy w porównaniu do innych orzechów, a składników tych bardzo potrzebuje nasz organizm.
Ten punkt jest najciekawszy:
8. Teraz uwaga. 90% przeciwutleniaczy w orzechach włoskich… znajduje się w skórce orzechów. Dlatego obierając je ze skórki przed spożyciem wyrzucasz 90% przeciwutleniaczy do kosza! Nie usuwaj skórki, mimo iż jest cierpka. Jedz ją na zdrowie. Pamiętaj też, że cierpki smak pobudza wydzielanie soków trawiennych.
9. Orzechy włoskie to skarbnica składników mineralnych: przede wszystkim wapnia, miedzi, żelaza, magnezu, manganu, fosforu, selenu, potasu i cynku. To ważne, bo jak wiemy, żywność jest dziś dość zubożała w niezbędne dla zdrowia składniki mineralne.
Jak orzech włoski odmieni Twoje zdrowie?
10. Spowalnia starzenie poprzez kontrolowanie skracania się telomerazy. Udowodniono to niedawno w randomizowanym badaniu klinicznym Walnuts and Healthy Aging na 708 osobach.
11. Pomaga schudnąć dzięki bogactwu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, polifenoli i funkcjonalnych białek. Inny mechanizm działania odchudzającego: korzystnie poprawia mikroflorę jelit.
12. Chroni przed cukrzycą lub wspomaga jej leczenie poprzez korzystny wpływ na metabolizm glukozy i błony komórkowe.
13. Zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. A to głównie dzięki wysokiej zawartości dobroczynnych kwasów tłuszczowych ALA oraz składników mineralnych: wapnia, potasu, magnezu.
14. Wpływ przeciwnowotworowy za sprawą wyjątkowego składu polifenoli. Orzechy włoskie mocno redukują też stres oksydacyjny.
15. Orzech włoski jest wyjątkowo bogaty w wielonienasycony kwas linolenowy omega-3, co czyni go wartościowym odżywczo, ale też podatnym na jełczenie, dlatego orzechy włoskie powinny być przechowywane w chłodnym i ciemnym miejscu – lodówce. Mało kto o tym wie!
To sprawia, że orzechy włoskie mogą, dosłownie, uratować człowiekowi życie, jeśli ma niedobory, które orzech ten pokrywa.
Źródło: dr Bartek Kulczyński