Naczyniak wątroby. Jak sobie pomóc?
Kilka dni temu do redakcji wpłynął mail od czytelniczki, która poprosiła mnie o pomoc w wyleczeniu naczyniaka wątroby bez ingerencji chirurgicznej.
Odpowiadając na pytanie czytelniczki, zajmiemy się najpierw przedstawieniem czym tak naprawdę jest naczyniak wątroby, jakie są jego przyczyny oraz objawy i jak jemu zapobiec i leczyć.
Czym jest naczyniak wątroby?
Naczyniak wątroby jest guzem nowotworowym o niezłośliwym o charakterze naczyniowym. Rozwija się w naszym organizmie długi czas i to bezobjawowo. Dopada on głównie kobiety, ale też choć w mniejszym procencie, również i mężczyzn.
Przyczyna powstawania naczyniaka.
Przyczyny chociaż jeszcze nie do końca potwierdzone, szukać należy w podłożu genetycznym. Do powstania naczyniaka wątroby dochodzi na skutek zaburzeń w rozwoju naczyń krwionośnych, które łączą się ze sobą, tworząc silnie unaczynioną masę. Zazwyczaj jest ona nieduża i niegroźna, ponadto nie może ulec zezłośliwieniu. Czy w takim razie zachodzi pytanie, czy naczyniak wątroby może się wchłonąć. Według doniesień naukowców tego typu zmiany wchłaniają się tylko częściowo. Naczyniak nie znika całkowicie, a jego dalszy rozwój zależy od stylu życia pacjenta.
Objawy naczyniaka wątroby
O tym, czy mamy do czynienia z naczyniakiem czy też nie, decyduje szereg badań. Niemniej jednak wiele niepokojących sygnałów powinno wzmocnić naszą czujność. Objawy naczyniaka wątroby są mało charakterystyczne i można je przypisać innym chorobom układu pokarmowego. Są to nudności, wymioty, uczucie pełności po posiłku i umiarkowany ból w prawym podżebrzu. Dolegliwości nasilają się wraz ze wzrostem zmiany.
Obecność naczyniaka wątroby bardzo długo nie wiąże się z żadnymi objawami. Większość chorych dowiaduje się o jego istnieniu tak naprawdę dopiero przy okazji kontrolnych badań diagnostycznych. Pierwsze symptomy są zależne od tego, jak szybko rośnie naczyniak wątroby. Główne dolegliwości przedstawiłam wyżej. U niektórych osób objawy mogą pojawić się nawet po wielu latach, ponieważ zmiany rosną bardzo powoli. W skrajnych przypadkach u chorego mogą pojawić się stany gorączkowe, których przyczyną jest martwica i zwapnienia powstałe we wnętrzu guza. W przypadku naczyniaka wątroby rzadko dochodzi do powikłań, ponieważ przypadki pęknięcia guza zdarzają się bardzo rzadko. Zazwyczaj ma to miejsce w momencie, gdy jego rozmiar przekracza 10 cm, a rozciągnięta wątroba uciska na inne narządy.
Leczenie naczyniaka wątroby.
Do leczenia naczyniaka wątroby wystarczy dieta i oszczędzający tryb życia. Leczenie chirurgiczne jest ostatecznością. I tu odpowiadając na pytanie czytelniczki: w zależności od tego jak duży jest to naczyniak i jak dokuczliwe dolegliwości występują, na początek należy drastycznie zmienić styl życia oraz dietę.
Co powinniśmy w takim razie zmienić? Jak chronić wątrobę?
Zanim zdecydujemy się na drastyczne kroki chirurgiczne czy inne konwencjonalne leczenie, zadbajmy o to co możemy we własnym zakresie.
1 Nie pij alkoholu!
Produkty alkoholowe zajmują pierwsze miejsce na liście produktów niekorzystnych dla wątroby. Zaburzają one funkcjonowanie wątroby i są najczęstszą przyczyną marskości tego narządu, co może doprowadzić do śmierci. Trudno jednoznacznie określić, jaka dawka trunku może wywoływać schorzenie. Według niektórych specjalistów jest to pół litra wódki (lub proporcjonalnie większe dawki piwa czy wina), wypijane codziennie przez kilka lat. Zdaniem innych ekspertów do rozwoju marskości wystarczy codzienne spożywanie 2–3 drinków przez mężczyzn i 1–2 u kobiet.
2 Unikaj przetworzonej żywności
Przetwarzana żywność jest szczególnie niebezpieczna dla wątroby. Dostarcza ona produktów rafinowanych, koncentrowanych, za słodkich, za słonych, zbyt bogatych w białko, za tłustych, bogatych w tłuszcze trans, zawierających różne substancje koloryzujące, poprawiające smak i zapach oraz konserwanty, które są obciążeniem dla wątroby. Okazuje się, że cukier dodawany do żywności może być dla wątroby niekorzystny tak jak alkohol. Cukier przetwarzany jest głównie w wątrobie, co przy jego nadkonsumpcji może wywoływać stłuszczenie tego narządu, jak w przypadku alkoholizmu. Drugi „czarny charakter” to tłuszcze trans, które znajdziemy w pakowanych ciastach, ciastkach, chipsach, fast foodach. Badania skandynawskich naukowców potwierdzają, że tłuszcze trans zwiększają zagrożenie otyłością i cukrzycą typu II, a co za tym idzie, także stłuszczeniem wątroby.
3 Unikaj produktów zawierających
Metale ciężkie i aflatoksyny Nadmiar arsenu w organizmie może sprzyjać rozwojowi nowotworów – w tym również wątroby. Zbyt duże ilości tego metalu ciężkiego obserwuje się w alkoholu i rybach morskich. W wątrobie gromadzi się także ołów, który, jak wykazują niektóre badania, występuje w kakao i wyrobach czekoladowych. Również aflatoksyny, bardzo groźne związki wytwarzane przez grzyby z rodzaju Aspergillus, mogą pojawiać się w źle przechowywanych produktach spożywczych zanieczyszczonych grzybem. W szczególności obserwuje się ich obecność w mleku czy mięsie zwierząt karmionych zanieczyszczoną paszą. Aflatoksyny uznaje się za jedną z przyczyn raka wątroby.
4 Jedz warzywa i owoce
W naszym jadłospisie nie może zabraknąć warzyw i owoców. Zawierają one liczne fitozwiązki, które znakomicie wpływają na pracę wątroby, stymulują ją do zwiększenia wydzielania żółci, a także neutralizacji zbędnych produktów przemiany materii. Szczególnie polecane jest awokado, cykoria, karczochy, szpinak, czereśnie i melony.
5 Stosuj zioła i przyprawy
Aby chronić wątrobę, dobrze jest wzmacniać smak potraw kurkumą, dostarczając organizmowi kurkuminy, która zapobiega uszkodzeniom wątroby. W pozbywaniu się szkodliwych produktów przemiany materii wątrobę wspiera też kardamon. Wśród ziół korzystnie wpływających na ten ważny narząd na pierwsze miejsce wysuwa się ostropest plamisty, który wspiera rekonwalescencję po toksycznych i metabolicznych uszkodzeniach wątroby. Wątrobę skutecznie oczyszcza również mniszek lekarski, rzodkiew czarna, mięta i krwawnik.
6 Pij wodę i sok brzozowy
Dla prawidłowej funkcji wątroby niezbędne jest picie odpowiedniej ilości wody. Oczyszczanie i odtruwanie organizmu jest możliwe tylko w odpowiednio nawodnionym organizmie. Na wątrobę świetnie wpływa też picie soku z brzozy, uznawanego za jeden z najskuteczniejszych naturalnych produktów detoksykacyjnych.
7 Nie nadużywaj leków
Każdego roku Polacy kupują blisko dwa miliardy pigułek i saszetek zawierających niesteroidowe leki przeciwzapalne, głównie paracetamol, ibuprofen i kwas acetylosalicylowy. Pamiętajmy, aby nie nadużywać tych farmaceutyków. Przekroczenie zalecanych dawek może okazać się groźne dla zdrowia i doprowadzić do uszkodzenia wątroby.
8 Dbaj o właściwą masę ciała
Nadwaga i otyłość brzuszna mogą doprowadzić do niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Zaczyna się to od tego, że nadmiar kalorii powoduje zaburzenia metaboliczne w wątrobie, a te przyczyniają się do zmian struktury i funkcjonowania tego narządu.
9 Żyj higienicznie
Zakażenie wirusem typu A i E następuje najczęściej przez zanieczyszczone pokarmy i zakażoną wodę, dlatego najlepszą metodą zapobiegania tej chorobie jest przestrzeganie zasad higieny podczas spożywania posiłków. Natomiast zakażenie wirusem typu B, C i D jest przez zakażoną krew, preparaty krwiopochodne czy zakażone igły. W 10% przypadków rozwija się przewlekłe postępujące zapalenie wątroby, które prowadzi do marskości i upośledzenia funkcji. Najważniejsze jest unikanie stosowania zakażonych igieł oraz unikanie ryzykownych zachorowań seksualnych. Przeciwko zakażeniom wirusowym wątroby warto się szczepić.
Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia