Kurkuma – eliksir dla zdrowia
Kurkuma to roślina z rodziny imbirowatych, która jest również określana mianem szafranu indyjskiego.
Składnik zawarty w kurkumie, który odpowiada za jej właściwości lecznicze to kurkumina, która nadaje kurkumie żółto – pomarańczową barwę. Jako barwnik używany jest także do produkcji żywności. Jednak w żywności, używany jest w zbyt bardzo malej ilości, by czerpać z niej walory zdrowotne.
Właściwości zdrowotne:
- Obniżanie poziomu cukru we krwi – cennym składnikiem leczącym pacjentów z chorobami glikemii
- Działanie na trójglicerydy we krwi, czyli ich obniżenie oraz poziomu cholesterolu we krwi. Chroni osoby zagrożone chorobami sercowo-naczyniowymi, głównie z powodu podwyższonego poziomu trójglicerydów lub niekorzystnego stosunku frakcji cholesterolu HDL do LDL. Jest szczególnie cenna dla osób u których stwierdzono zaburzenia w profilu lipidowym krwi. Zapobiega miażdżycy.
- Właściwości przeciwzapalne – obniżenie cząsteczek prozapalnych. Jest bardzo skuteczna w leczeniu stanów zapalnych stawów, co potwierdziły badania z roku 2016. Stosowanie kurkuminy może łagodzić ból u osób zmagających się z chorobami zwyrodnieniowymi .
- Działanie przeciwdepresyjne, przeciwlękowe – zauważono, poprawę stanów depresyjnych bardziej u mężczyzn niż u kobiet.
- Na wrzodziejące zapalenie jelita grubego – cofa chorobę przy stosowaniu jednocześnie leków. Stosowanie kurkuminy przyspiesza leczenie i skraca czas zażywania środków farmakologicznych.
- Na wrzody żołądka– takie same działanie ma kurkumina przy wrzodach żołądka jak przy zapaleniu jelita grubego, czyli stosowana z lekami, przyspiesza ich działanie i skraca czas stosowania farmakologii. Łagodzi przy tym stan niestrawności i bóli brzucha.
- Odchudzanie – może doprowadzić do obniżenia masy ciała o 1 kg w ciągu kilku tygodni, czyli nie jest to wynik godny uwagi. Jednak 1000 mg dziennie przez 8 tygodni to dawka, którą należałoby stosować, by wspomóc proces odchudzania połączony z dietą z deficytem energetycznym.
- Choroby wątroby – stosowanie kurkuminy przyczynia się do znacznego obniżenia enzymów wątrobowych we krwi u osób zmagających się z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby. Kurkumina może zmniejszyć również zwłóknienie wątroby. Obniża uczucie ciężkości i marskości wątroby.
- Dla sportowców i osób aktywnych fizycznie – łagodzi bolesność mięśni spowodowane wysiłkiem fizycznym, zmniejsza stany zapalne i stres oksydacyjny w tkance mięśniowej. Jest dobrym środkiem do regeneracji mięśni.
Jak stosować?
Kurkumę najlepiej spożywać dodając ją do herbaty, jako przyprawę do mięsa, ryżu. Jednak zauważyć należy, że stosowana tylko i wyłącznie jako przyprawa jest zbyt nisko efektywna, ze względu na jej małe ilości, by czerpać z niej wszystkie właściwości zdrowotne.
Aby przemycić większą ilość kurkuminy do organizmu, dobrym sposobem jest sporządzenie tzw. “złotego mleka”, czyli:
Przepis:
1 szklanka mleka lub napoju roślinnego (migdałowego, ryżowego, sojowego),
1 łyżeczka startej kurkumy,
1 łyżeczka miodu,
1 łyżeczka oleju roślinnego,
szczypta zmielonego świeżego imbiru,
odrobina czarnego pieprzu.
Pieprz zawiera tzw. piperynę, która zwiększa wchłanianie kurkuminy nawet dziesięciokrotnie.
Shot z kurkumy to kolejny sposób na dużą dawkę kurkuminy. Taki napój robimy na bazie soku pomarańczowego lub cytrynowego, najlepiej świeżo wyciskanego, dodanie kurkumy w postaci suszonej lub świeżej oraz imbiru i miodu.
Przepis:
3 cytryny lub pomarańcze,
50 g kłącza świeżego imbiru,
50 g kłącza świeżej kurkumy / 2 łyżeczki sproszkowanej
1 łyżka miodu
Obierz cytrynę (pomarańcze), imbir i kurkumę. Użyj do tego rękawiczek jednorazowych, bo kurkuma mocno barwi ręce. Polecam też robić to na naczyniu, z niego najłatwiej zejdą ewentualne plamy.
Przełóż wszystkie składniki do wysokiego pojemnika, wlej ok. 50 ml wody. Zblenduj całość na wysokich obrotach przez kilka minut, aż uzyskasz w miarę gładki sok.
Shot z imbiru można pić z owocowymi cząstkami, aczkolwiek imbir pozostawia „niteczki”. Dlatego całość warto przelać i przecisnąć przez gazę, uzyskując tym samym gładki i klarowny sok.
To samo możecie zrobić stosując wyciskarkę, która nie zostawi wam żadnych kawałków, nitek.
Osoby, którym nie odpowiada smak kurkumy, pozostaje spożywanie jej w postaci suplementów.
Reasumując:
Kurkuma – zawarta w niej kurkumina ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Hamuje namnażanie się wirusów, łagodzi stany zapalne oraz towarzyszący im ból. Wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega infekcjom bakteryjnym.
Życzę zdrowia
Iwona