Brownie sezamowe
Tym razem proponuję wam słodkie, naprawdę słodkie brownie sezamowe. Przepis jest banalnie prosty. Jego przygotowanie trwa raptem 10 minut, reszta czasu to pieczenie.
Porcja dla: 4 dorosłych osób
Czas wykonania: 40 minut
Trudność: Bardzo łatwe
SKŁADNIKI:
- 100 g mąki pszennej
- 220 g (kostka) masła
- 270 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki stołowe kakao
- 1/2 szklanki sezamu
- cukier puder do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Masło roztapiamy w garnku, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Blachę wykładamy papierem do pieczenia – moja była kwadratowa 20 x 20 cm.
3. Masę przelewamy do miski, dodajemy cukier i jajka. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
4. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy łyżką.
5. Wsypujemy część nasion sezamu (zostawiamy tylko tyle by posypać ciasto po upieczeniu). Mieszamy.
6. Pieczemy ok 35-40 minut. Przy termoobiegu wystarczy około 25 minut.
7. Po wyjęciu w piekarnika studzimy w formie. Potem wykładamy , posypujemy cukrem pudrem i pozostałą częścią sezamu.
8. Kroimy w kwadraty.
Smacznego
Iwona