KULINARIA

ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ

Lato, słońce i inne tam letnie bla bla. Grille, ogniska itp.. A my postanowiliśmy wrzucić coś “na ruszt” innego niż mięcho. Coś lekkiego a jednocześnie pożywnego. Dostarczającego energii, zdrowego i nie koniecznie ciężko strawnego.

Latem nie chce się gotować, nie chce się nic robić w kuchni. Ja jestem leniwa. Ale chętnie jem wszystko co ma w sobie wodę: arbuzy, winogrona, owoce, soczyste owoce, takie, że po łapach sok leci. Mleko kokosowe i palmy…………o tak palmy, piasek, ocean to mój raj na ziemi.

Uwierzcie mi, że często myślę spakować walizki i uciec, uciec od wszystkiego, w ciemno, w jakąś nieznaną głuszę, bezludność. Słońce dodaje energii, radości życia, chęć do działania a nie zawsze można się nim nacieszyć w Polsce. A jak już się pojawi, to na krótko. Większość roku to szarzyzna i smutek, depresyjny stan ogólnie panujący. Uciec od tego jak najdalej. Od ludzi marudzących, czarno widzących, od smutku i rozgoryczenia.

A tym czasem koleżanka Iza postanowiła uraczyć mnie obiadową pychotką, czyli ziemniaczaną zapiekanką z cukinią.

Bardzo aromatyczna i lekka propozycja obiadowa dla osób, które lubią wykorzystywać to cudowne warzywo jakim jest cukinia jak również lubią odżywiać się  zdrowo i kolorowo!

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z CUKINIĄ I PARMEZANEM - czas wykonania 75 min/porcja: 4 osoby
Składniki

    • 6 ziemniaków
    • 2 średnie cukinie
    • 4 duże marchewki
    • oliwa z oliwek
    • świeży rozmaryn
    • świeży tymianek
    • sól morska
    • kolorowy pieprz
    • parmezan

Warzywa kolejno umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki i marchewkę obrać ze skórki i pokroić w plasterki dowolnej grubości. Cukinię po dokładnym umyciu również kroimy ale dla odmiany ze skórką. W jej wnętrzu bowiem znajduje się luteina, która zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej oka. Układamy warzywa na przemian aby wygląd zapiekanki nie tylko cieszył nasze oko ale i również podniebienie. Nożyczkami kuchennymi tniemy kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu. Na koniec dodajemy sól morską oraz świeżo mielony, kolorowy pieprz i skrapiamy całość oliwą z oliwek. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i mniej więcej po 45 minutach cieszymy się aromatyczną zapiekanką warzywną. Jeśli chcecie poczuć śródziemnomorski smak zaproponowanych przeze mnie warzyw to proponuję 15 minut przed wyciągnięciem zapiekanki dodać starty parmezan do smaku!

Smacznego!

Iwona

Inne w tej kategorii:

MY GREY MOON  nie jest i nie będzie blogiem zawierającym narzucone i wygodne informacje dla czyjegoś widzi mi się. Jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną naukę, technikę, badania oraz  wiedzę i moje doświadczenia rodzą się treści  indywidualne, czasami może niekomfortowe czy kontrowersyjne, wzbudzające złość, odrazę a nawet zazdrość.  Dla mnie ważne jest to, czego doświadczyłam i co sprawdziłam, czym mogę się podzielić, aby pomóc lub przynajmniej spróbować .  Inaczej nie będzie.  Zdrowie, uśmiech i zadowolenie ludzi jest dla mnie największą nagrodą.

Dodaj komentarz, opinię, propozycję:

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.