WITAMINA “C”
Dużo ważnych funkcji biochemicznych w ludzkim organiźmie jest wykonywanych przez witaminę C lub kwas askorbinowy – działania te zachodzą na poziomie komórkowym. Ta niezbędna witamina działa jako koenzym odgrywający ważną rolę w metabolizmie aminokwasów. Kwas askorbinowy ułatwia również biochemiczną konwersję kompleksu witaminy B i kwasu foliowego do aktywnej postaci – taka konwersja jest wymagana do prawidłowego wykorzystania kwasu foliowego przez organizm ludzki. Tworzenie kolagenu i innych tkanek włóknistych jest zdecydowanie podstawową rolą wykonywaną przez witaminę C w ludzkim ciele.
Witamina C jest również niezbędna do utrzymania prawidłowej strukturalnej i funkcjonalnej integralności ścian naczyń włosowatych. Kolagen działa jako matryca międzykomórkowa wszędzie tam, gdzie rośnie jakakolwiek tkanka, jest w procesie rozwoju lub naprawia się po uszkodzeniu – ta podstawowa matryca kolagenu pełni funkcję strukturalną i jest główną strukturą, na której powstaje większość tkanek. Matryca może nie być odpowiednio ustawiona lub uformowana, jeśli poziomy witaminy C w organizmie są niewystarczające. Niedobór kolagenu może również spowodować niekompletność lub deformację matrycy. Podobnie, struktury tkanek już zbudowanych zaczną się pogarszać w przypadku przedłużonego niedoboru witaminy C w organizmie. Dlatego można powiedzieć, że prawidłowy wzrost, prawidłowy rozwój i utrzymanie prawie wszystkich tkanek w organizmie zależy od obecności witaminy C we właściwych ilościach na poziomie komórkowym.
Prawie cała witamina C w organizmie jest absorbowana ze strawionego pokarmu w jelicie cienkim, a następnie krąży we krwi i przechowywana jest w różnych tkankach organizmu. W stosunku do innych tkanek, duże ilości witaminy C są przechowywane w gruczołach nadnerczy , w przysadce mózgowej , na grasicę i ciałku żółtym u kobiet. Wyższy od normalnego poziomu witaminy C można znaleźć we wszystkich tkankach aktywnych metabolicznie, ze względu na zwiększone zapotrzebowanie tego składnika w opracowywaniu układów tkanek i narządów.
Niedobory witaminy C widoczne są przy:
- stresie
- zwiększonym wysiłku fizycznym
- krwawiących dziąsłach
- “łatwych” siniakach
- chorobach serca
- nowotworach
- ogólnym osłabieniu
- chorobach wątroby
- nadczynnością tarczycy
- długotrwałym stosowaniu leków w tym antybiotyków, antykoncepcyjnych, menopauzalnych
- zażywaniu aspiryny
- u palaczy
- spadku poziomu magnezu
Dostępna jest szeroka gama suplementacji witaminy C. Zwykły sposób, w jaki wytwarza się te uzupełniające formy witaminy C, polega na użyciu syntetycznej witaminy C i dodaniu niewielkich ilości jagód aceroli lub owoców dzikiej róży w celu zamaskowania syntetycznego charakteru produktu. Witamina C, która jest “syntetyczna” jest podobna pod każdym względem do naturalnie występującej witaminy C w źródłach roślinnych i zwierzęcych. Syntetyczna postać jest wytwarzana przez fermentację glukozy.
Koszt jest decydującym czynnikiem, ponieważ tak zwane naturalne tabletki witaminy C mogą być sprzedawane przez “sprytnych” sprzedawców za znacznie wyższą cenę niż ten sam typ tabletki, który został wyraźnie nazwany “kwasem askorbinowym” – to tylko chwyt marketingowy i naturalne źródła witaminy C nie są w żaden sposób lepsze niż syntetyzowane formy tej samej witaminy.
Forma kwasu askorbinowego w postaci suplementowanej witaminy C jest również dostępna w wielu sklepach z lekami. Sproszkowana forma witaminy C jest również dostępna w wielu drogeriach; ta uzupełniająca forma witaminy jest najtańszym sposobem uzupełnienia witaminy.
Witamina C występuje w bardzo dużych ilościach w produktach roślinnych, takich jak:
- DZIKA RÓŻA – 1800 MG – konfitury, sosy, soki, napary z suszu, kompoty.
- ROKITNIK – 1100 MG – soki, marmolady, galaretki, dżemy.
- DEREŃ 200 MG – kompoty, sosy, syropy, dżemy, likiery, nalewki
- CZARNA PORZECZKA 183 MG – jedzona tylko bezpośrednio z krzaka, bo szybko traci witaminę C po zerwaniu
- NATKA PIETRUSZKI 178 MG – 2 łyżki świeżej posiekanej pietruszki zapewnia dzienne zapotrzebowanie na Witaminę C
- PAPRYKA CZERWONA 144 MG
- CHRZAN 114 MG
- BRUKSELKA 94 MG
- PAPRYKA ZIELONA 91 MG
- KALAFIOR 69 MG
- SZPINAK 68 MG
- TRUSKAWKI 66 MG
- PAMELO 61 MG
- POZIOMKI 60 MG
- KIWI 59 MG
- CYTRYNY 53 MG
- POMARAŃCZE 50 MG
- CZERWONA PORZECZKA 46 MG
- KAPUSTA CZERWONA 54 MG
- KAPUSTA BIAŁA 48 MG
- GREIPFRUT CZERWONY 38 MG
- GREIPFRUT BIAŁY 34 MG
- LIMONKA 29 MG
- POMIDORY 23 MG
Metoda zastosowana w uprawie, przechowywaniu i przygotowaniu tych warzyw decyduje o poziomie witaminy C występującej w tych pokarmach roślinnych. Zawartość witaminy C w dowolnym pokarmie roślinnym zależy od ilości światła słonecznego, jakie otrzymuje roślina, im większa ilość padającego światła słonecznego, tym więcej witamin wytwarzanych w roślinie. Dodatkowo, witamina C jest chemicznie wrażliwa na niszczące działanie utleniania – znaczna ilość witaminy może zostać utracona poprzez wystawienie witaminy C na działanie otaczającego powietrza. Poważne straty witaminy z pożywienia mogą powstać, jeśli żywność jest gotowana na parze przez dłuższy czas, jeśli jest ona myta raz po raz, lub jeśli jest moczona lub puszkowana w płynach – powodem jest to, że witamina C jest rozpuszczalna w wodzie. Całkowita utrata zawartości witaminy C w soku z owoców cytrusowych może spowodować, że produkt będzie przechowywany w ciepłych temperaturach przez długi czas.
Zwykłe dawkowanie
Witamina C w dziennych dawkach od 500 mg do 1000 mg jest sugestią większości lekarzy medycyny naturalnej. W badaniach medycznych stosowane poziomy dawkowania nie przekraczają 1000 mg witaminy C dziennie. Jednocześnie nie jest rzadkie uzupełnienie jeszcze większymi poziomami witaminy – około 10 000 mg na osobę dziennie. Podczas gdy zalecany poziom dawki witaminy C w odniesieniu do zapobiegania chorobom serca, może wynosić zaledwie od 100 do 200 mg witaminy C na osobę na dzień.
Badacze kliniczni, którzy badają wpływ witaminy C na organizm ludzki w obecnym czasie, przekonują, że stosowanie 200 mg witaminy dziennie może podnieść poziom witaminy w zdrowym organizmie do najwyższego możliwego poziomu. Uważają, że suplementy przy wyższych poziomach dawkowania mogą powodować zwiększenie szybkości wydalania witaminy C do poziomu podobnego do wskaźnika spożycia – co oznacza, że witamina C nie pozostaje w organizmie lub kumuluje się jak inne składniki odżywcze innymi słowy ma wysoki wskaźnik rotacji. W związku z tym zdrowi ludzie mogą nie potrzebować przyjmować witaminy C w dawkach przekraczających 200 mg na dobę, ponieważ takie dawkowanie może w żaden sposób nie przynieść korzyści. Podobne badania kliniczne dały również dowody, które sugerują, że poziom dawki wynoszący 200 mg jest zbliżony do prawidłowego poziomu dawkowania dla wszystkich zdrowych osób, jednak takie poziomy dawek nadal należy stosować u osób chorych.
Skutki uboczne i przestrogi
Podczas gdy wiele osób może tolerować bardzo duże ilości witaminy C, wiele osób cierpi na objawową biegunkę po spożyciu zaledwie kilku tysięcy miligramów witaminy C na dobę – wiele innych osób może zażywać dziesięć razy więcej tej dawki. Skład mineralnej miedzi w ciele ludzkim może być wyczerpany przez spożywanie bardzo wysokich poziomów witaminy C, miedź jest również niezbędnym składnikiem odżywczym, a jej niedobór może również wywoływać objawy u danej osoby – z tego powodu suplementy witaminy C muszą być stosowane z ostrożnością, szczególnie gdy uzupełniają wysokie dawki przez długi czas. Miedź należy uzupełniać w odpowiednich dawkach, gdy dana osoba stosuje suplementy witaminy C, aby zapewnić, że zapasy minerału nie zostaną zubożone, gdy witamina C zostanie użyta w bardzo wysokich dawkach. Wiele suplementów multiwitaminowych i wieloskładnikowych zawiera miedź. Szybkość wchłaniania niezbędnego żelaza mineralnego może również pozytywnie wpływać na witaminę C, efekt jest jednak bardzo łagodny, a witaminy C nie wolno stosować w celu zwiększenia szybkości wchłaniania żelaza. Recykling związku przeciwutleniającego witaminy E jest również regulowany przez witaminę C.
Ponieważ nadmiar witaminy C w organizmie ulega przemianie chemicznej w szczawian, co prowadzi do wzrostu poziomu szczawianu w moczu, sugeruje się, że ludzie dotknięci kamieniami nerkowymi powinni unikać wszystkich suplementów szczawianu – nagromadzony szczawian jest jedną z głównych przyczyn powstawania kamieni nerkowych.
Suplementacja witaminy do kupienia w Natura Siman
Z pozdrowieniami