ZDROWIE

WITAMINA “A”

WITAMINA ROZPUSZCZALNA W TŁUSZCZACH

Ludzki wzrok dla prawidłowego funkcjonowania wymaga w organiźmie obecności witaminy A w wystarczających ilościach – jej niedobór może powodować szereg problemów ze wzrokiem , jednak ta witamina jest niezbędna do wielu innych rzeczy poza zwykłym dostosowaniem ludzkich oczu do ciemnych warunków.

Witamina A ma bardzo ważną rolę w ochronie i regulacji co najmniej trzech podstawowych zmysłów u ludzi. Obecność wystarczającej ilości witaminy A jest niezbędna:

  1. do zwalczania infekcji i patogenów wszelkiego rodzaju.
  2. do zwalczania ciężkich krwotoków
  3. przy walce z rakiem.

Pewna śladowa ilość tej witaminy musi być zawsze obecna w zdrowej siatkówce, ponieważ witamina jest aktywnym uczestnikiem wszystkich procesów chemicznych, dzięki którym światło dostaje się do oka, stymuluje komórki w oku.

Witamina A nie jest wymagana tylko i wyłącznie przez same oczy. Wiele innych procesów i tkanek potrzebuje tej witaminy do prawidłowego funkcjonowania. Zdrowa struktura i prawidłowe funkcjonowanie tkanek nabłonkowych, takich jak warstwy tkanki – skóra i błony śluzowe zależą od obecności witaminy A na poziomie komórkowym. Na utrzymanie i prawidłowy rozwój i wzrost kości, zębów wpływa również witamina A.

Tworzenie odpowiednich struktur i prawidłowego funkcjonowania nadnerczy zależy również od witaminy A. Gruczoł ten poprzez swoje hormony kontroluje/ reguluje reakcję organizmu na stres wszelkiego rodzaju.
Gruczoły nadnercza wydzielają hormony, gdy organizm jest poddawany silnemu stresowi, hormony te stymulują następnie różne narządy i umożliwiają organizmowi radzenie sobie ze stresem powodującym odruch walki lub ucieczkę. Ważne jest, aby pamiętać, że reakcje na stres u ludzi ewoluowały, gdy stres był przede wszystkim odpowiedzią na bezpośrednie fizyczne niebezpieczeństwo. Ciało wciąż przygotowuje się do walki lub ucieczki z dala od niebezpieczeństwa, nawet jeśli tego stresu jest mało i poradzić sobie można z nim dzięki ćwiczeniom fizycznym.
Kiedy organizm reaguje na stres, przyspiesza tętno, podnosi się ciśnienie krwi i szybko przekształca przechowywane tłuszcze i białka w wytworzenie dodatkowej energii przy równoczesnym stosowaniu wszystkich cukrów rezerwowych – cała ta energia jest natychmiast dostępna dla mięśni w ciągu sekund dzięki stymulacji hormonalnej.

Istnieje wielka różnorodność ludzkiego zapotrzebowania na witaminę A w tym samym czasie.

Witaminę A niszczy utlenianie. Samo ciepło nie jest szkodliwe ale jego obecność przyspiesza właśnie utlenianie się. W związku z tym zawartość witaminy A w żywności może zostać drastycznie zmniejszona po długim okresie gotowania w bardzo wysokich temperaturach.

Pamiętać jednak należy, że witamina A zawarta w roślinach nie jest łatwo przyswajalna dla człowieka. Żeby ją z nich wydobyć, rośliny takie muszą być poddane lekkiemu gotowaniu przed podaniem, by zmiękczyć ściany komórek tych warzyw i łatwiej wydobyć witaminę łatwo dla nas przyswajalną.
Wiele czynników wpływa również na zawartość witaminy A w różnych warzywach, a to również bardzo się różni. Niektóre czynniki, takie jak bogactwo i stan gleby, ilość światła słonecznego odbieranego przez roślinę są ważne czyli czynniki zarówno wewnętrzne jak i zewnętrzne.

Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach – oznacza to, że jej struktura zawiera elementy odpychające wodę, i których nie można mieszać z wodą . Uzyskanie witaminy A ze źródeł dietetycznych nie oznacza niezmiennie spożycia dużej ilości tłustych potraw. Witamina A powstaje w jelicie człowieka z prowitaminy A – pigmentokarotenu, który jest obecny w dużych ilościach w żółtych i pomarańczowych pigmentach, które nadają kolor wielu warzywom i owocom spożywanym przez człowieka.

Obecność tylko niewielkiej ilości tłuszczu w jelicie nie pomaga jednak, gdy witamina jest spożywana,

Zaburzenia, hamujące/niszczące witaminę A obejmują:

  • przewlekła biegunka ,
  • zaburzenia czynności dróg żółciowych lub trzustki ,
  • obecność celiakii

Miejsce przechowywania wchłoniętej witaminy A znajduje się w wątrobie i we wszystkich innych tłuszczowych częściach ciała z dużą ilością lipidów.

Głównym źródłem witaminy A jest wątroba (podroby),

Inne dobre źródła witaminy A obejmują:

  • żółtka jaj i wszelkiego rodzaju produkty mleczne
  • wszystkie warzywa ciemnozielone i liściaste
  • w warzywach o intensywnym żółtym zabarwieniu
  • w pomidorach i marchwi
  • w olejach z wątroby ryb

Niedobór witaminy A może rozwinąć się u ludzi, którzy poważnie ograniczają spożycie żywności, takiej jak: wątroba (podroby), produkty mleczne i warzywa zawierające beta-karoten . Słabe widzenie w nocy jest jednym z najwcześniejszych objawów niedoboru witaminy A.

Niedobór witaminy A powoduje fizyczne objawy, takie jak:

  • suchość skóry ,
  • duży wzrost ryzyka zakażeń,
  • a także metaplazja – stan przednowotworowy na poziomie tkankowym wpływający na pewną część ciała.
  • prowadzenie do ślepoty jest obecnie niezwykle rzadki.
Zwykłe dawkowanie

Witamina A

  • około 5000 jm dla mężczyzn dziennie
  • około 4000 jm dla kobiet ,
  • dla niemowląt wynosi 1400 jm,
  • dla dzieci mieści się między 2000 a 3300 jm.
  • 5000 jm dla kobiet w ciąży,
  • a dla matek w okresie karmienia 6000 jm.
Skutki uboczne i przestrogi

Zużycie witaminy A powyżej 25 000 UI lub 7500 mcg dziennie u osób starszych może w rzadkich przypadkach prowadzić do rozwoju pewnych objawów, takich jak uporczywe bóle głowy , wysuszanie skóry, utrata włosów i ciągłe zmęczenie fizyczne , problemy z kościami, a także długotrwałe uszkodzenie wątroby. Problemy te mogą stać się bardzo powszechne, jeśli dawki witaminy A są na wyższych poziomach dawek przekraczających 100 000 J dziennie.

Pozdrawiam

Ważne!

Skonsultuj się z lekarzem przed skorzystaniem z jakiegokolwiek naturalnego leczenia. Przedstawione tutaj informacje mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny – nie stanowią w żadnym wypadku zamiennika poradnictwa medycznego. Niestety takie mamy teraz prawo i musimy się tego trzymać ;).

MY GREY MOON  nie jest i nie będzie blogiem zawierającym narzucone i wygodne informacje dla czyjegoś widzi mi się. Jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną naukę, technikę, badania oraz  wiedzę i moje doświadczenia rodzą się treści  indywidualne, czasami może niekomfortowe czy kontrowersyjne, wzbudzające złość, odrazę a nawet zazdrość.  Dla mnie ważne jest to, czego doświadczyłam i co sprawdziłam, czym mogę się podzielić, aby pomóc lub przynajmniej spróbować .  Inaczej nie będzie.  Zdrowie, uśmiech i zadowolenie ludzi jest dla mnie największą nagrodą.

Dodaj komentarz, opinię, propozycję:

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.