WINA ITALII – VERONA
Amarone della Valpolicella
jest uważane za najbardziej prestiżowe i renomowane weneckie wino czerwone na całym światowym rynku . Liczba butelek tego wina sprzedawanych w Ameryce przekroczyła liczbę butelek wina Brunello -innego prestiżowego wina.
Dziś, z jego 10-15% całkowitej produkcji, uważa się go za produkt niszowy.
Kolor
Intensywny rubinowo czerwony, czasem z tendencją do granatu.
Zapach
Dojrzałe owoce, dżem z czereśni, malina i śliwka. W bardziej starszych egzemplarzach można również poczuć ślady piżma i tytoniu.
Smak
Amarone della Valpolicella jest raczej bogatym smakowo i gęstym winem, z dość wyraźną cierpkością, jednak zrównoważoną zarówno przez zaznaczoną miękkość, jak i znaczną objętość alkoholu. Nawet kwasowość jest przyjemnie wyczuwalna, przyczyniając się do harmonii i równowagi.
Temperatura
Minimum 14. Średnio między 15 ° a 16 °.
Temperatura serwowania Idealna temperatura serwowania od 18 ° C do 20 ° C
Konieczne jest zlewanie wina przez co najmniej dwie godziny. Wino nie jest tanie. Jego cena na polskie złote wynosi od 350 do 700 zł
Starzenie się i specjalne roczniki Amarone
Rafinowanie Amarone odbywa się początkowo w dębowych beczkach (barriques) . Okres między winifikacją czyli procesem przemiany soku gronowego w wino na skutek fermentacji. Winifikacja trwa zwykle około kilku tygodni i odbywa się w drewnianych otwartych kadziach (czasem w stalowych zamkniętych). a butelkowaniem wynosi zwykle nie mniej niż dwa lata, a do okresu marketingowego często dochodzi cztery lata. Amarone to wino, które dobrze się starzeje, dobrze zachowana butelka może dać z siebie wszystko po 10-15 latach.
Lata uważane za wyjątkowe przez Amarone to: 1983, 1988, 1990 i 1997. Jeśli masz butelki tych roczników, odkorkuj je na specjalne okazje!
Idealnie pasuje do jesiennych lub zimowych potraw, takich jak duszone mięso, gulasz, pieczeń, szczególnie dziczyzna. Mogą mu towarzyszyć “ważne” dania, takie jak dziczyzna i pieczone mięsa, ale także z wędlinami, starymi serami i tradycyjnymi potrawami. Również pity sam jest godnym finałem wieczornego posiłku lub może być towarzyszem przyjemnej medytacji. Amarone to doskonały składnik do przygotowania pysznego risotto.
Winorośl
Corvina, Rondinella i Molinara Te winogrona są zbierane w pierwszych dwóch tygodniach października, a następnie umieszczane z niezwykłą delikatnością na stelażach, w jednej warstwie, aby poprawić cyrkulację powietrza. W stoisku z owocami (to nazwa tego miejsca suszenia, w którym zawsze musi być zapewniona doskonała wentylacja) winogrona powoli zaczynają wysychać i po około czterech miesiącach stracą prawie 50% swojej wagi. Ta faza jest bardzo delikatna i wymaga dużej staranności od producentów, ponieważ winogrona umieszczone poziomo są poddawane ciągłej kontroli, aby wyeliminować te grona lub jagody, które są spleśniałe lub pogarszają swoją jakość.
Na początku lutego winogrona są następnie kruszone i rozpoczyna się długa maceracja skórek (oddzielanie skórek) oraz powolna fermentacja w niskiej temperaturze, która może trwać 30/50 dni. W ten sposób cukry, dzięki drożdżom, przekształcają się w alkohol. Jeśli końcowe wino utrzymuje zawartość cukru poniżej 4 gramów na litr, można je nazwać Amarone. Jeśli ilość jest większa niż 4, zamiast tego otrzymuje się Recioto.
Obszarem produkcyjnym tego prestiżowego wina jest terytorium Valpolicella, wzgórza wokół Werony, obejmuje gminy: Negrar, Marano, Fumane, S. Ambrogio i S. Pietro in Cariano. Nutritional
Podawanej w dużych kieliszkach, aby dać zapachowi możliwość ewolucji z natlenianiem wina. .
Historia
Amarone della Valpolicella jest uznawane na całym świecie za najbardziej prestiżowe weneckie czerwone wino Obszar ten ma historyczne znaczenie dla produkcji wina, które sięga V wieku p.n.e w czasach rzymskich
Powiązane wydarzenia “Palio del Recioto” w Negrar: zabawa, folklor, jedzenie i wino od marca do maja.
Życzę smacznego i pozdrawiam serdecznie
W tej kategorii: