KULINARIA

Spaghetti z fetą, szpinakiem i krewetkami

Połaczenie fety, szpinaku i krewetek jest pełne smaku oraz przynosi lato bezpośrednio na nasz talerz. Pełnoziarniste spaghetti pozwoli Wam zachowac uczucie sytości dłużej niż makaron z semoliny.

To także doskonałe danie dla tych, którzy lubią gotować. Poza czosnkiem nic nie trzeba siekać.

Kalorie: 596 kcal
Białko: 31,3 g
Węglowodany: 62,8 g
Tłuszcz: 20,9 g

Składniki / 1 porcja:

  • spaghetti pełnoziarniste – 200 g
  • świeży szpinak – 300 g
  • 1 ząbek czosnku
  • orzeszki piniowe – 10g ( 1 łyżka )
  • oliwa z oliwek – 14 ml ( 2 łyżeczki)
  • krewetki ugotowane – 100 g
  • sól, pieprz
  • włoskie zioła
  • feta – 50 g

Wykonanie około 10 minut

  1. Zagotuj duży garnek wody. Spaghetti gotuj około 10 minut al dente.
  2. Szpinak dokładnie umyj i odcedź.
  3. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Orzeszki podsmaż na patelni na oliwie z oliwek do yzyskania brązowego koloru – około 2 minuty.
  4. Dodaj szpinak i chwile podsmaż aż opadnie.
  5. dodaj krewetki do szpinaku i podgrzewaj jeszcze z 4 minuty.
  6. Dopraw szpinak solą, pieprzem i włoskimi ziołami oraz ręcznie pokrusz fete i dodaj na patelnię.
  7. Odcedź spaghetti i dobrze wymieszaj ze szpinakiem.

SMACZNEGO!!
Iwona

MY GREY MOON  nie jest i nie będzie blogiem zawierającym narzucone i wygodne informacje dla czyjegoś widzi mi się. Jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną naukę, technikę, badania oraz  wiedzę i moje doświadczenia rodzą się treści  indywidualne, czasami może niekomfortowe czy kontrowersyjne, wzbudzające złość, odrazę a nawet zazdrość.  Dla mnie ważne jest to, czego doświadczyłam i co sprawdziłam, czym mogę się podzielić, aby pomóc lub przynajmniej spróbować .  Inaczej nie będzie.  Zdrowie, uśmiech i zadowolenie ludzi jest dla mnie największą nagrodą.

Dodaj komentarz, opinię, propozycję:

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.