Spaghetti z fetą, szpinakiem i krewetkami
Połaczenie fety, szpinaku i krewetek jest pełne smaku oraz przynosi lato bezpośrednio na nasz talerz. Pełnoziarniste spaghetti pozwoli Wam zachowac uczucie sytości dłużej niż makaron z semoliny.
To także doskonałe danie dla tych, którzy lubią gotować. Poza czosnkiem nic nie trzeba siekać.
Kalorie: 596 kcal
Białko: 31,3 g
Węglowodany: 62,8 g
Tłuszcz: 20,9 g
Składniki / 1 porcja:
- spaghetti pełnoziarniste – 200 g
- świeży szpinak – 300 g
- 1 ząbek czosnku
- orzeszki piniowe – 10g ( 1 łyżka )
- oliwa z oliwek – 14 ml ( 2 łyżeczki)
- krewetki ugotowane – 100 g
- sól, pieprz
- włoskie zioła
- feta – 50 g
Wykonanie około 10 minut
- Zagotuj duży garnek wody. Spaghetti gotuj około 10 minut al dente.
- Szpinak dokładnie umyj i odcedź.
- Czosnek obierz i drobno posiekaj. Orzeszki podsmaż na patelni na oliwie z oliwek do yzyskania brązowego koloru – około 2 minuty.
- Dodaj szpinak i chwile podsmaż aż opadnie.
- dodaj krewetki do szpinaku i podgrzewaj jeszcze z 4 minuty.
- Dopraw szpinak solą, pieprzem i włoskimi ziołami oraz ręcznie pokrusz fete i dodaj na patelnię.
- Odcedź spaghetti i dobrze wymieszaj ze szpinakiem.
SMACZNEGO!!
Iwona