KULINARIA

Pasta z bakłażana na tostach

Ta prosta pasta to tradycyjna rumuńska potrawa, która gości na wszystkich stołach, szczególnie w święta. Serwują ją z domowym majonezem z ugotowanych żółtek z musztardą i olejem słonecznikowym.

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 łyżka majonezu lub śmietany 12%
  • 1 mała szalotka drobno pokrojona
  • Sok z 1/4 cytryny
  • 1/4 łyżeczki miodu
  • Sól i pieprz

Opcjonalnie, dla bardziej wyrazistego smaku: ząbek czosnku – upieczony i drobno posiekany oraz 1/2 łyżeczki wędzonej ostrej papryki.

Zgrilluj lub upiecz bakłażana w piekarniku w temp. 200 stopni przez 30-40 minut. Upieczonego bakłażana połóż na sitku, posól i poczekaj, aż puści sok (około 10 minut). Następnie posiekaj drobno bakłażana i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Pastę podawaj na toście z chleba wiejskiego, posypaną cebulą i pietruszką.

Smacznego:
Iwona

MY GREY MOON  nie jest i nie będzie blogiem zawierającym narzucone i wygodne informacje dla czyjegoś widzi mi się. Jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną naukę, technikę, badania oraz  wiedzę i moje doświadczenia rodzą się treści  indywidualne, czasami może niekomfortowe czy kontrowersyjne, wzbudzające złość, odrazę a nawet zazdrość.  Dla mnie ważne jest to, czego doświadczyłam i co sprawdziłam, czym mogę się podzielić, aby pomóc lub przynajmniej spróbować .  Inaczej nie będzie.  Zdrowie, uśmiech i zadowolenie ludzi jest dla mnie największą nagrodą.

Dodaj komentarz, opinię, propozycję:

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.