
Pasta z bakłażana na tostach
Ta prosta pasta to tradycyjna rumuńska potrawa, która gości na wszystkich stołach, szczególnie w święta. Serwują ją z domowym majonezem z ugotowanych żółtek z musztardą i olejem słonecznikowym.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 łyżka majonezu lub śmietany 12%
- 1 mała szalotka drobno pokrojona
- Sok z 1/4 cytryny
- 1/4 łyżeczki miodu
- Sól i pieprz
Opcjonalnie, dla bardziej wyrazistego smaku: ząbek czosnku – upieczony i drobno posiekany oraz 1/2 łyżeczki wędzonej ostrej papryki.
Zgrilluj lub upiecz bakłażana w piekarniku w temp. 200 stopni przez 30-40 minut. Upieczonego bakłażana połóż na sitku, posól i poczekaj, aż puści sok (około 10 minut). Następnie posiekaj drobno bakłażana i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Pastę podawaj na toście z chleba wiejskiego, posypaną cebulą i pietruszką.
Smacznego:
Iwona

