Polifenole – co to takiego?
Polifenole są związkami organicznymi chemicznymi, wykazującymi intensywne działanie antyoksydacyjne. Ich naturalnym źródłem jest większość warzyw i owoców, ale nie tylko. Największe stężenie występuje w skórkach owoców.
Można je podzielić na trzy grupy:
- flawonoidy,
- kwasy fenolowe
- związki fenolowe.
Flawonoidy (bioflawonoidy)
Flawonoidy występują głównie w owocach i innych roślinach. Odgrywają wiele różnych ról: chronią przed szkodliwymi insektami i grzybami oraz są barwnikami i antyoksydantami.
- Występują przede wszystkim w roślinach o zabarwieniu od różowego po ciemny fiolet, granat. Mówi się, że w organizmie pełnią funkcje ochronne.
- W roślinach bobowatych i soi, regulują tło hormonalne i zapobiegają wydzielaniu sebum.
- Mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, znajdziemy je m.in. w ciemnych winogronach, głogu, cebuli, orzechach włoskich lub czerwonym winie,
- Występują w herbacie, kakao, owocach i warzywach (szczególnie w skórkach owoców), wykazują działanie antybakteryjne, antyoksydacyjne, antywirusowe, zapobiegawcze nowotworom, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwzakrzepowe,
- Obniżają poziom cholesterolu, działają przeciwmiażdżycowo, ochronnie na skórę, przeciwwrzodowo, relaksacyjne. Największe ich stężenie znajdziemy w cytrusach,
- bioflawonoidy – niosą wiele korzyści dla zdrowia. Wspomagają one funkcje układu immunologicznego (dlatego w przeziębieniach zaleca się picie naparów np. z czarnego bzu), mają właściwości antyoksydacyjne, regulują poziom cholesterolu. Ponadto flawonoidy mają działanie moczopędne oraz uszczelniają naczynia krwionośne, zapobiegają powstawaniu żylaków oraz miażdżycy.
Związki fenolowe
Najobszerniejszą grupą naturalnie występujących polifenoli są związki fenolowe. Znajdziemy je przede wszystkim w liściach, nasionach, łodygach, owocach, korze, tkankach kwiatowych i innych łykowatych czy zdrewniałych częściach roślin. Specjaliści mówią nawet o ich przeciwnowotworowych właściwościach. Związki fenolowe powiązane są również z wydzielaniem estrogenów w kobiecych organizmach, zapobiegają infekcjom, mają działanie przeciwalergiczne. Związki fenolowe charakteryzują się również działaniem żółciopędnym, przeciwwrzodowym oraz wspomagającym pracę wątroby.
Kwasy fenolowe
Kolejni przedstawiciele grupy polifenoli to kwasy fenolowe, funkcjonujące również pod nazwą fenolokwasy lub kwasy fenylokarboksylowe.
Dzielimy je na:
- kwasy monohydroksybenzoesowe,
- kwasy dihydroksybenzoesowe (np. kwas protokatechowy obecny w ziarnach pszenicy oraz kwas gentyzynowy występujący w gorczycy),
- kwasy trihydroksybenzoesowe (kwas galusowy, kwas floroglucynowy).
Kwasy fenolowe występują w bardzo wielu gatunkach roślin. Ich znaczne ilości można znaleźć w suszonych owocach. Znane są ze swoich właściwości przeciwzapalnych, właściwości ściągających, przeciwobrzękowych, a także hamujących krwawienie. Jak wszystkie polifenole mają również silne działanie antyoksydacyjne.
Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia