Omega – 6
Obecnie większość ludzi spożywa dużo kwasów tłuszczowych omega-6. Jednocześnie spożycie pokarmów zwierzęcych o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 jest najniższe w historii. Naukowcy podejrzewają, że zniekształcony stosunek tych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych może być jednym z najbardziej szkodliwych aspektów zachodniej diety.
Dlaczego należy dbać o kwasy tłuszczowe Omega-6 i Omega-3?
Kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 są nazywane wielonienasyconymi tłuszczami, ponieważ mają wiele podwójnych wiązań
Ludziska nasze ciało nie ma enzymów do ich produkcji, więc musi je pobrać z naszej diety.
Jeśli nie stosujesz odpowiedniej diety, rozwiniesz niedobór i zachorujesz. Dlatego są one określane jako “niezbędne” kwasy tłuszczowe.
Jednak te kwasy tłuszczowe różnią się od większości innych tłuszczów. Nie są one po prostu używane do przechowywania energii, są aktywne biologicznie i odgrywają ważną rolę w procesach takich jak krzepnięcie krwi i stany zapalne.
Tłuszcze omega-6 mają dobry wpływ nie tylko na zdrowie, ale również na stan skóry. Pod względem zdrowotnym są istotne dla funkcjonowania układu trawiennego i krwionośnego. Poprawiają pracę serca i naczyń krwionośnych, chronią przed złym cholesterolem, wspomagają trawienie i zapobiegają odkładaniu się komórek tłuszczowych. Dodatkowo wspomagają pracę mózgu, zwiększają naturalną odporność i wspierają wszystkie funkcje organizmu.
Kwasy omega-6 są również ważne dla stanu skóry. Pomagają zachować ją w dobrej kondycji, czyli odpowiednio nawilżoną i jędrną. Zapobiegają nadmiernemu przesuszeniu, a także przedwczesnemu powstawaniu zmarszczek. Dbają o ogólny wygląd skóry, rozjaśniając ją i rozpromieniając.
Ale omega-6 i omega-3 nie mają takich samych efektów. Naukowcy są przekonani, że kwasy tłuszczowe omega-6 mają działanie prozapalne, a kwasy omega-3 są przeciwzapalne .
Tak tak, stan zapalny jest niezbędny dla przetrwania. Pomaga chronić organizm przed zakażeniem, ale może również spowodować poważne uszkodzenia i przyczynić się do choroby, gdy jest on przewlekły lub nadmierny.
W rzeczywistości przewlekłe zapalenie może być jednym z wiodących najpoważniejszych czynników współczesnych chorób, w tym:
- chorób serca
- zespołu metabolicznego,
- cukrzycy,
- zapalenia stawów,
- choroby Alzheimera
- i wielu rodzajów raka.
Naukowcy postawili hipotezę, że dieta bogata w kwasy omega-6, ale niska w kwasy omega-3 zwiększa stan zapalny, podczas gdy dieta, która zawiera zrównoważone ilości każdego omega redukuje ten stan.
Osoby stosujące dietę zachodnią zazwyczaj spożywają zbyt dużo kwasów omega-6 w stosunku do kwasów omega-3. Jest to poważny problem zdrowotny.
Jak dużo Omega-6 zażywać?
Według dr. Stephana Guyeneta typowe proporcje omega-6 do omega-3 dla wcześniejszej populacji mieściły się w przedziale od 4: 1 do 1: 4.
Łowcy, myśliwi, którzy jedli głównie zwierzęta lądowe, spożywali te tłuszcze w proporcjach od 2: 1 do 4: 1, podczas gdy Eskimosi, którzy jedli głównie bogate w omega-3 owoce morza, mieli stosunek 1: 4. Inne poprzemysłowe populacje znajdowały się gdzieś pomiędzy.
Populacje te miały niższą średnią długość życia niż osoby współczesne, ale choroby serca i cukrzyca, były znacznie rzadsze.
Nie tylko populacje przedprzemysłowe otrzymywały o wiele mniej kwasów omega-6 ze swoich diet, miały również więcej ćwiczeń fizycznych, spożywały mniej cukru i nie miały dostępu do nowoczesnego fast-foodu.
Problem z zachodnią dietą
Zachodnie populacje spożywają duże ilości przetworzonych nasion i olejów roślinnych . Niektóre z tych olejów są naładowane omega-6.
Olej sojowy jest obecnie największym źródłem kwasów tłuszczowych omega-6, ponieważ jest naprawdę tani i znajduje się we wszystkich rodzajach przetworzonej żywności.
W związku z tym tłuszcze, które ludzie dziś spożywają, prowadzą do rzeczywistych zmian w ich organizmach, zarówno pod względem ilości tłuszczu w ciele, jak i kondycji błony komórkowej. Duża ilość omega-6 w błonach komórkowych jest silnie związana z ryzykiem chorób serca, co ma sens z uwagi na ich potencjalne działanie prozapalne.
Omega-3 mogą również poprawić wszystkie rodzaje zaburzeń psychicznych, takich jak depresja, schizofrenia i choroba afektywna dwubiegunowa.
Nadmierne spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-6, wiąże się jednak z zagrożeniami. Mają tendencję do reagowania z tlenem, tworząc reakcje łańcuchowe wolnych rodników. Te wolne rodniki mogą powodować uszkodzenie komórek, które są jedną z przyczyn starzenia się i początkiem zachorowania na raka.
Unikaj olejów roślinnych o wysokiej zawartości kwasów Omega-6
Jedną z najważniejszych rzeczy, które możesz zrobić, aby zmniejszyć spożycie omega-6, jest unikanie przetworzonych nasion i olejów roślinnych o wysokiej zawartości kwasów omega-6, a także przetworzonych produktów spożywczych, które je zawierają.
Kwasy omega-6 można znaleźć również w pożywieniu, a konkretniej:
- w pestkach dyni,
- orzechach,
- i słoneczniku. Jak można się łatwo domyślić, nie są to produkty, które spożywamy codziennie.
Niskie omega-6 ma:
- masło ,
- olej kokosowy ,
- smalec,
- olej palmowy
- oliwa z oliwek.
Natomiast najwyższe ilości zawierają:
- oleje słonecznikowe,
- kukurydziane, s
- sojowe
- bawełniane.
Ważne jest, aby zdać sobie sprawę, że korzystanie z diety o niskiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-6 jest procesem długotrwałym i wymaga trwałych zmian w stylu życia.
Większość ludzi przechowuje olbrzymie ilości kwasów tłuszczowych omega-6 w ich tkance tłuszczowej, a pozbycie się ich może trochę potrwać. Dlatego dobrze jest skorzystać z porad i opieki doświadczonych ekspertów, którzy pomogą nam w zmianie naszego stylu życia, głównie odżywiania. Poprowadzą drogą, którą powinniśmy kroczyć już do końca naszego życia, by być zdrowym, sprawnym i pięknym.
Jeśli obawiasz się kwasów tłuszczowych omega-6, rozważ lepiej przyjmowanie suplementów, które są zbilansowane o prawidłowo dobranych proporcjach, które nie zaszkodzą Twojemu zdrowiu.
Stosowanie suplementów diety to jeden z najprostszych sposobów na zachowanie zdrowia i dobrego stanu włosów, skóry i paznokci. Jednym z najbardziej zalecanych suplementów są tabletki z kwasem omega-6
PODSUMOWANIE: Najważniejszą rzeczą, jaką można zrobić, aby zmniejszyć spożycie omega-6, jest wyeliminowanie z diety przetworzonych olejów roślinnych, a także przetworzonej żywności, która je zawiera. Prawidłowo dobierać proporcję tych kwasów. Pamiętajcie że zbyt duża ilość omega-6 szkodzi a omega-3 jest zbawienna dla naszego zdrowia.
Życzę Wam dużo zdrowia i przemyślanego podejścia do odżywiania, do odpowiedniego doboru i łączenia składników. Jeżeli targają tobą wielkie niewiadome i niepewność, to skorzystaj lepiej z doświadczonych ekspertów, którzy Tobie w tym pomogą.
Iwona