Omega-06
ZDROWIE

Omega – 6

Obecnie większość ludzi spożywa dużo kwasów tłuszczowych omega-6. Jednocześnie spożycie pokarmów zwierzęcych o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 jest najniższe w historii. Naukowcy podejrzewają, że zniekształcony stosunek tych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych może być jednym z najbardziej szkodliwych aspektów zachodniej diety.

Dlaczego należy dbać o kwasy tłuszczowe Omega-6 i Omega-3?

Kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 są nazywane wielonienasyconymi tłuszczami, ponieważ mają wiele podwójnych wiązań

omega6andomega3

Ludziska nasze ciało nie ma enzymów do ich produkcji, więc musi je pobrać z naszej diety.

Jeśli nie stosujesz odpowiedniej diety, rozwiniesz niedobór i zachorujesz. Dlatego są one określane jako “niezbędne” kwasy tłuszczowe.

Jednak te kwasy tłuszczowe różnią się od większości innych tłuszczów. Nie są one po prostu używane do przechowywania energii, są aktywne biologicznie i odgrywają ważną rolę w procesach takich jak krzepnięcie krwi i stany zapalne.

Tłuszcze omega-6 mają dobry wpływ nie tylko na zdrowie, ale również na stan skóry. Pod względem zdrowotnym są istotne dla funkcjonowania układu trawiennego i krwionośnego. Poprawiają pracę serca i naczyń krwionośnych, chronią przed złym cholesterolem, wspomagają trawienie i zapobiegają odkładaniu się komórek tłuszczowych. Dodatkowo wspomagają pracę mózgu, zwiększają naturalną odporność i wspierają wszystkie funkcje organizmu.

Kwasy omega-6 są również ważne dla stanu skóry. Pomagają zachować ją w dobrej kondycji, czyli odpowiednio nawilżoną i jędrną. Zapobiegają nadmiernemu przesuszeniu, a także przedwczesnemu powstawaniu zmarszczek. Dbają o ogólny wygląd skóry, rozjaśniając ją i rozpromieniając.

Ale omega-6omega-3 nie mają takich samych efektów. Naukowcy są przekonani, że kwasy tłuszczowe omega-6 mają działanie prozapalne, a kwasy omega-3 są przeciwzapalne .

Tak tak, stan zapalny jest niezbędny dla przetrwania. Pomaga chronić organizm przed zakażeniem, ale może również spowodować poważne uszkodzenia i przyczynić się do choroby, gdy jest on przewlekły lub nadmierny.

W rzeczywistości przewlekłe zapalenie może być jednym z wiodących najpoważniejszych czynników współczesnych chorób, w tym:

  • chorób serca
  • zespołu metabolicznego,
  • cukrzycy,
  • zapalenia stawów,
  • choroby Alzheimera
  • i wielu rodzajów raka.

Naukowcy postawili hipotezę, że dieta bogata w kwasy omega-6, ale niska w kwasy omega-3 zwiększa stan zapalny, podczas gdy dieta, która zawiera zrównoważone ilości każdego omega redukuje ten stan.

Osoby stosujące dietę zachodnią zazwyczaj spożywają zbyt dużo kwasów omega-6 w stosunku do kwasów omega-3. Jest to poważny problem zdrowotny.

Jak dużo Omega-6 zażywać?

Według dr. Stephana Guyeneta typowe proporcje omega-6 do omega-3 dla wcześniejszej populacji mieściły się w przedziale od 4: 1 do 1: 4.

Łowcy, myśliwi, którzy jedli głównie zwierzęta lądowe, spożywali te tłuszcze w proporcjach od 2: 1 do 4: 1, podczas gdy Eskimosi, którzy jedli głównie bogate w omega-3 owoce morza, mieli stosunek 1: 4. Inne poprzemysłowe populacje znajdowały się gdzieś pomiędzy.

Populacje te miały niższą średnią długość życia niż osoby współczesne, ale choroby serca i cukrzyca, były znacznie rzadsze.

Nie tylko populacje przedprzemysłowe otrzymywały o wiele mniej kwasów omega-6 ze swoich diet, miały również więcej ćwiczeń fizycznych, spożywały mniej cukru i nie miały dostępu do nowoczesnego fast-foodu.

nasiona

Problem z zachodnią dietą

Zachodnie populacje spożywają duże ilości przetworzonych nasion i olejów roślinnych . Niektóre z tych olejów są naładowane omega-6.

Olej sojowy jest obecnie największym źródłem kwasów tłuszczowych omega-6, ponieważ jest naprawdę tani i znajduje się we wszystkich rodzajach przetworzonej żywności.

W związku z tym tłuszcze, które ludzie dziś spożywają, prowadzą do rzeczywistych zmian w ich organizmach, zarówno pod względem ilości tłuszczu w ciele, jak i kondycji błony komórkowej. Duża ilość omega-6 w błonach komórkowych jest silnie związana z ryzykiem chorób serca, co ma sens z uwagi na ich potencjalne działanie prozapalne.

Omega-3 mogą również poprawić wszystkie rodzaje zaburzeń psychicznych, takich jak depresja, schizofrenia i choroba afektywna dwubiegunowa.

Nadmierne spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-6, wiąże się jednak z zagrożeniami. Mają tendencję do reagowania z tlenem, tworząc reakcje łańcuchowe wolnych rodników. Te wolne rodniki mogą powodować uszkodzenie komórek, które są jedną z przyczyn starzenia się i początkiem zachorowania na raka.

olej kokosowy

Unikaj olejów roślinnych o wysokiej zawartości kwasów Omega-6

Jedną z najważniejszych rzeczy, które możesz zrobić, aby zmniejszyć spożycie omega-6, jest unikanie przetworzonych nasion i olejów roślinnych o wysokiej zawartości kwasów omega-6, a także przetworzonych produktów spożywczych, które je zawierają.
Kwasy omega-6 można znaleźć również w pożywieniu, a konkretniej:

  • w pestkach dyni,
  • orzechach,
  • i słoneczniku. Jak można się łatwo domyślić, nie są to produkty, które spożywamy codziennie.

Niskie omega-6 ma:

  • masło ,
  • olej kokosowy ,
  • smalec, 
  • olej palmowy 
  • oliwa z oliwek.

Natomiast najwyższe ilości zawierają:

  • oleje słonecznikowe,
  • kukurydziane, s
  • sojowe
  • bawełniane.

Ważne jest, aby zdać sobie sprawę, że korzystanie z diety o niskiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-6 jest procesem długotrwałym i wymaga trwałych zmian w stylu życia.

Większość ludzi przechowuje olbrzymie ilości kwasów tłuszczowych omega-6 w ich tkance tłuszczowej, a pozbycie się ich może trochę potrwać. Dlatego dobrze jest skorzystać z porad i opieki doświadczonych ekspertów, którzy pomogą nam w zmianie naszego stylu życia, głównie odżywiania. Poprowadzą drogą, którą powinniśmy kroczyć już do końca naszego życia, by być zdrowym, sprawnym i pięknym.

Jeśli obawiasz się kwasów tłuszczowych omega-6, rozważ lepiej przyjmowanie suplementów, które są zbilansowane o prawidłowo dobranych proporcjach, które nie zaszkodzą Twojemu zdrowiu.
Stosowanie suplementów diety to jeden z najprostszych sposobów na zachowanie zdrowia i dobrego stanu włosów, skóry i paznokci. Jednym z najbardziej zalecanych suplementów są tabletki z kwasem omega-6

PODSUMOWANIE: Najważniejszą rzeczą, jaką można zrobić, aby zmniejszyć spożycie omega-6, jest wyeliminowanie z diety przetworzonych olejów roślinnych, a także przetworzonej żywności, która je zawiera. Prawidłowo dobierać proporcję tych kwasów. Pamiętajcie że zbyt duża ilość omega-6 szkodzi a omega-3 jest zbawienna dla naszego zdrowia.

Życzę Wam dużo zdrowia i przemyślanego podejścia do odżywiania, do odpowiedniego doboru i łączenia składników. Jeżeli targają tobą wielkie niewiadome i niepewność, to skorzystaj lepiej z doświadczonych ekspertów, którzy Tobie w tym pomogą.

Iwona

Ważne!

Skonsultuj się z lekarzem przed skorzystaniem z jakiegokolwiek naturalnego leczenia. Przedstawione tutaj informacje mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny – nie stanowią w żadnym wypadku zamiennika poradnictwa medycznego. Niestety takie mamy teraz prawo i musimy się tego trzymać ;).

MY GREY MOON  nie jest i nie będzie blogiem zawierającym narzucone i wygodne informacje dla czyjegoś widzi mi się. Jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną naukę, technikę, badania oraz  wiedzę i moje doświadczenia rodzą się treści  indywidualne, czasami może niekomfortowe czy kontrowersyjne, wzbudzające złość, odrazę a nawet zazdrość.  Dla mnie ważne jest to, czego doświadczyłam i co sprawdziłam, czym mogę się podzielić, aby pomóc lub przynajmniej spróbować .  Inaczej nie będzie.  Zdrowie, uśmiech i zadowolenie ludzi jest dla mnie największą nagrodą.

Dodaj komentarz, opinię, propozycję:

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.