Muffinki – najprostszy przepis
Według najprostszego przepisu na muffinki przygotowanie ciastek nie zajmuje więcej niż pół godziny. Dzięki temu miękkie babeczki to idealny pomysł na poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Mamy teraz taki czas, że większość z nas przebywa we własnych M4. To dobry moment poeksperymentować z pieczeniem. Ja tak naprawdę nie lubię piec, ale ostatnio muffinki bardzo mnie jarają, bo to najprostsze, najszybsze słodkości jakie mogę zrobić, a co najciekawsze, można je zrobić na milion sposobów. Wszystko zależy od naszej wyobraźni.
Żeby je przygotować potrzebne będą specjalne formy na babeczki – mogą być mniejsze lub większe, w zależności od tego ile ciastek chcesz upiec. Możesz też skorzystać z zabawnych foremek w nietypowych kształtach. Przyda ci się również zestaw do ozdabiania babeczek i specjalna taca.
Muffinki mogą być przygotowywane w wersji słodkiej lub wytrawnej. Wystarczy niewielka modyfikacja składników, żeby powstał zupełnie nowy rodzaj babeczki.
Łatwy przepis na muffinki
Najprostszy przepis na muffinki wymaga podstawowych produktów, które są w każdej kuchni: mąki, mleka, jajek i oleju.
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- pół szklanki cukru,
- pół szklanki oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania muffinek:
- Wymieszaj w jednej misce suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia.
- W drugiej misce połącz ze sobą mokre składniki: jajka, mleko, olej.
- Połącz składniki suche z mokrymi, używając do tego łyżki.
- Przelej masę do foremek na muffinki.
- Piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Jeśli w kuchni brakuje któregoś ze składników, możesz zastosować zamienniki:
- zamiast oleju – roztopione masło lub margaryna,
- zamiast mleka – maślanka, jogurt naturalny lub kefir,
- zamiast proszku do pieczenia – soda oczyszczona,
- jajka – proszek sojowy z wodą lub mąką ziemniaczaną.
Jak udoskonalić prosty przepis na muffinki?
Łatwe muffinki można wzbogacić o inne składniki, żeby smak był bardziej urozmaicony. Do wymieszanego już ciasta warto dodać:
- bakalie, np. posiekane lub całe orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową,
- kakao,
- kawałki czekolady,
- łyżkę ulubionego dżemu,
- twarożek,
- wiórki kokosowe,
- dużą łyżkę nutelli – muffinki z nutellą są bardziej czekoladowe niż te z samym kakao.
Ciastka mogą być przygotowane w wersji niskokalorycznej. Do dietetycznych muffinek zamiast cukru można dodać słodzik, np. stewię lub ksylitol, lub zastąpić część mąki otrębami. Do wegańskich muffinek zamiast mleka należy wykorzystać np. mleko sojowe, kokosowe lub migdałowe.
Smacznego
Iwona
Źródło: Party.pl