CIASTO BANANOWO-ORZECHOWE
Oj tam oj tam. Czasami , ale tylko czasami można skusić się na coś słodkiego. Tak do kawy, przy dobrym filmie usiąść i zjeść coś pysznego. A ile w tym radości, jak rodzina zadowolona. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na pyszne ciasto bananowe z orzechami i czekoladą. Nie będę rozwodziła się nad smakiem tego “grzeszku”, przejdę od razu do rzeczy.
- 4 bardzo dojrzałe banany
- 1 szklanka (200 g) cukru
- 1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 1/4 kostki (50 g) masła
- 75 g orzechów pekan lub włoskich
- 50 g groszków czekoladowych lub 1/2 tabliczki posiekanej czekolady deserowej (50 proc. kakao)
- masło do natłuszczenia formy
- bułka tarta do wysypania formy.
Sposób przyrządzania:
Masło roztop w rondelku i przestudź. Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną. Banany przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Orzechy (i czekoladę, jeśli używasz takiej z tabliczki) grubo posiekaj. Do bananów dodaj cukier, wymieszaj i dodaj mąkę. Następnie wbij jajko, dolej masło i całość niezbyt dokładnie wymieszaj – powinno być grudkowate, jak na muffinki. Dodaj orzechy, groszki czekoladowe i wymieszaj. Przełóż ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą . Wstawiamy do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 160 st. C (180 st. C zwykły piec) i pieczemy około 1 i 1/2 godziny lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy.
No cóż……czekam na Wasze opinie, smaki i propozycje. SMACZNEGO!