KURCZAK W SOSIE TERIYAKI
Dobre jedzenie to sukces i przyjemność. To poezja i radość dla podniebienia. Nie mamy jednak często na tyle czasu, by poświęcić pół dnia na siedzeniu w kuchni. Jesteśmy często zabiegani, ale przy tym chcemy odżywiać się zdrowo. Jak pogodzić zdrowe odżywianie z szybkością jego wykonania? Otóż niedawno znalazłam sposób na zrobienie czegoś pysznego a jednocześnie szybkiego. Efektownego i nad wyraz smacznego. Zrobiłam to raz, potem drugi i trzeci i za każdym razem modyfikowałam swój przepis, aż doszłam do perfekcji smaku. Perfekcji, która oceniona została nie tylko przez najbliższych, ale też przez znajomych i przyjaciół. Danie to śmiało można przygotować nawet na uroczyste okazje. Podane w odpowiedni sposób, staje się eleganckie i wykwintne. Na pewno zachwyci wielu koneserów.
Mój pomysł na szybkie i zdrowe danie to kurczak w sosie teriyaki. Często zamieniam kurczaka na indyka. Zależy to od upodobań lub zasobów produktowych jakie mam na daną chwilę.
Perfekcję smaku daje olej z orzeszków ziemnych. Zanim skończymy gotować to już ślina cieknie nam po brodzie. A zapach unoszący się w kuchni utrzymuje się przyjemnie przez kilka godzin.
Przepis na 2 osoby.
Czas przygotowania: 20 minut
- 2 duże filety piersi z kurczaka,
- 4 łyżki sezamu złotego
- olej z orzeszków ziemnych albo rzepakowy
- sos teryiaki
- 2 torebki ryżu jaśminowego lub brązowego
Na surówkę:
- mix sałat
- pomidorki koktajlowe
- olej ryżowy lub rzepakowy (4 łyżki) + woda (4 łyżki)
- słonecznik łuskany (4 łyżki czubate)
- sól, pieprz
- odrobina octu (1/4 łyżeczki)
- szczypta cukru
Sposób przyrządzania:
Na patelnie wlewamy olej z orzeszków tak aby pokrył całą powierzchnię dna. Filety umyte kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej.
W tym samym czasie w oddzielnym garnku gotujemy ryż w delikatnie posolonej wodzie.
Kawałki kurczaka smażymy do czasu, aż będzie miękki. W między czasie wsypujemy sezam- niech smaży się razem z kurczakiem.
Kiedy kurczak będzie już całkiem miękki i chrupiący, wlewamy 4-5 łyżek sosu teriyaki. Dokładnie mieszamy, by sos dokładnie “otulił” kawałki kurczaka a sezam go obkleił. Trzymamy na ogniu jeszcze parę chwil (1-2 minuty). Odstawiamy z ognia.
Surówka:
Do miski wsypujemy mix sałat i wszystkie pozostałe składniki. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Wszystko dokładnie mieszamy.
Podajemy gotowego kurczaka z ryżem i sałatką. Równie dobrze smakuje sam kurczak z sałatką bez ryżu. Jest to danie dosyć syte, więc dla niektórych ryż to za dużo, ale pomimo swojej sytości, sprawia że czujemy się lekko.
Życzę smacznego.
Aha. Dla ciekawych – sos teriyaki ma smak słodko kwaśny.