kurczak
KULINARIA

KURCZAK W SOSIE TERIYAKI

Dobre jedzenie to sukces i przyjemność. To poezja i radość dla podniebienia. Nie mamy jednak często na tyle czasu, by poświęcić pół dnia na siedzeniu w kuchni. Jesteśmy często zabiegani, ale przy tym chcemy odżywiać się zdrowo. Jak pogodzić zdrowe odżywianie z szybkością jego wykonania? Otóż niedawno znalazłam sposób na zrobienie czegoś pysznego a jednocześnie szybkiego. Efektownego i nad wyraz smacznego. Zrobiłam to raz, potem drugi i trzeci i za każdym razem modyfikowałam swój przepis, aż doszłam do perfekcji smaku. Perfekcji, która oceniona została nie tylko przez najbliższych, ale też przez znajomych i przyjaciół. Danie to śmiało można przygotować nawet na uroczyste okazje. Podane w odpowiedni sposób, staje się eleganckie i wykwintne. Na pewno zachwyci wielu koneserów.

Mój pomysł na szybkie i zdrowe danie to kurczak w sosie teriyaki. Często zamieniam kurczaka na indyka. Zależy to od upodobań lub zasobów produktowych jakie mam na daną chwilę.

 

Perfekcję smaku daje olej z orzeszków ziemnych. Zanim skończymy gotować to już ślina cieknie nam po brodzie. A zapach unoszący się w kuchni utrzymuje się przyjemnie przez kilka godzin.

Przepis na 2 osoby.
Czas przygotowania: 20 minut

Do jego wykonania potrzebujemy:
  • 2 duże filety piersi z kurczaka,
  • 4 łyżki sezamu złotego
  • olej z orzeszków ziemnych albo rzepakowy
  • sos teryiaki
  • 2 torebki ryżu jaśminowego lub brązowego

 

Na surówkę:

  • mix sałat
  • pomidorki koktajlowe
  • olej ryżowy lub rzepakowy (4 łyżki) + woda (4 łyżki)
  • słonecznik łuskany (4 łyżki czubate)
  • sól, pieprz
  • odrobina octu (1/4 łyżeczki)
  • szczypta cukru

Sposób przyrządzania:

Na patelnie wlewamy olej  z orzeszków tak aby pokrył całą powierzchnię dna. Filety umyte kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej.
W tym samym czasie w oddzielnym garnku gotujemy ryż w delikatnie posolonej wodzie.

Kawałki kurczaka smażymy do czasu, aż będzie miękki. W między czasie wsypujemy sezam- niech smaży się razem z kurczakiem.

Kiedy kurczak będzie już całkiem miękki i chrupiący, wlewamy 4-5 łyżek sosu teriyaki. Dokładnie mieszamy, by sos dokładnie “otulił” kawałki kurczaka a sezam go obkleił. Trzymamy na ogniu jeszcze parę chwil (1-2 minuty). Odstawiamy z ognia.

Surówka:

Do miski wsypujemy mix sałat i wszystkie pozostałe składniki. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Wszystko dokładnie mieszamy.

Podajemy gotowego kurczaka z ryżem i sałatką. Równie dobrze smakuje sam kurczak z sałatką bez ryżu. Jest to danie dosyć syte, więc dla niektórych ryż to za dużo, ale pomimo swojej sytości, sprawia że czujemy się lekko.

Życzę smacznego.

Aha. Dla ciekawych – sos teriyaki ma smak słodko kwaśny.

MY GREY MOON  nie jest i nie będzie blogiem zawierającym narzucone i wygodne informacje dla czyjegoś widzi mi się. Jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną naukę, technikę, badania oraz  wiedzę i moje doświadczenia rodzą się treści  indywidualne, czasami może niekomfortowe czy kontrowersyjne, wzbudzające złość, odrazę a nawet zazdrość.  Dla mnie ważne jest to, czego doświadczyłam i co sprawdziłam, czym mogę się podzielić, aby pomóc lub przynajmniej spróbować .  Inaczej nie będzie.  Zdrowie, uśmiech i zadowolenie ludzi jest dla mnie największą nagrodą.

Dodaj komentarz, opinię, propozycję:

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.