Indeks glikemiczny (IG)
Indeks glikemiczny (IG) jest wskaźnikiem, który informuje nas o tym, jak po spożyciu danego produktu gwałtownie wzrasta nam poziom glukozy we krwi. W wybieraniu produktów, które mają niski indeks glikemiczny, pomoże Wam udostępniona przeze mnie tabela, którą możecie sobie pobrać i wydrukować.
Indeks glikemiczny opisuje wpływ spożycia określonej ilości produktu na poziom glukozy we krwi w ciągu 120 minut od jego spożycia. Produktem odniesienia jest zwykle glukoza o IG=100. Im wyższa wartość indeksu glikemicznego danego produktu, tym wyższy poziom glukozy we krwi po jej zjedzeniu. Produkty klasyfikuje się jako te o
- niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55),
- średnim (IG =56-69)
- wysokim (IG ≥70).
Wartość IG jest dużo lepszym niż kalorie wskaźnikiem tego, czy węglowodany zawarte w produkcie są „dobre”, czy „złe”. Zwykle kaloryczność odpowiedników produktów z białej i razowej mąki jest zbliżona, więc nie jest to dobre kryterium, pozwalające nam świadomie wybierać. Natomiast biały i brązowy ryż, białe i razowe pieczywo czy makaron istotnie różnią się wartością indeksu glikemicznego. Dla łasuchów wspomnę, że gorzka czekolada zalicza się do produktów o niskim indeksie glikemicznym, więc możecie sobie jej nie odmawiać.
Im niższa wartość IG, tym lepiej dla naszego zdrowia i figury.
Pozdrawiam Was serdecznie i życzę dużo zdrowia.
Iwona