ZDROWIE

Indeks glikemiczny (IG)

Indeks glikemiczny (IG) jest wskaźnikiem, który informuje nas o tym, jak po spożyciu danego produktu gwałtownie wzrasta nam poziom glukozy we krwi. W wybieraniu produktów, które mają niski indeks glikemiczny, pomoże Wam udostępniona przeze mnie tabela, którą możecie sobie pobrać i wydrukować.

Indeks glikemiczny opisuje wpływ spożycia określonej ilości produktu na poziom glukozy we krwi w ciągu 120 minut od jego spożycia. Produktem odniesienia jest zwykle glukoza o IG=100. Im wyższa wartość indeksu glikemicznego danego produktu, tym wyższy poziom glukozy we krwi po jej zjedzeniu. Produkty klasyfikuje się jako te o 

  •  niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55),
  • średnim (IG =56-69)
  • wysokim (IG ≥70).

Wartość IG jest dużo lepszym niż kalorie wskaźnikiem tego, czy węglowodany zawarte w produkcie są „dobre”, czy „złe”. Zwykle kaloryczność odpowiedników produktów z białej i razowej mąki jest zbliżona, więc nie jest to dobre kryterium, pozwalające nam świadomie wybierać. Natomiast biały i brązowy ryż, białe i razowe pieczywo czy makaron istotnie różnią się wartością indeksu glikemicznego. Dla łasuchów wspomnę, że gorzka czekolada zalicza się do produktów o niskim indeksie glikemicznym, więc możecie sobie jej nie odmawiać.

Im niższa wartość IG, tym lepiej dla naszego zdrowia i figury.

*

Uwagi do pobieranych projektów !

  • Projekty przygotowane są do druku w wysokiej rozdzielczości.
  • Do wydruku nadaje się najlepiej papier o gramaturze powyżej 160 g  
  • Można drukować na  drukarce domowej atramentowej i laserowej, kolorowej lub czarno-białej.
  • Plik udostępniam w formacie PDF, JPEG lub PNG
  • Projekty i grafiki możecie używać na prywatny użytek, nie możecie go rozpowszechniać.Możecie natomiast udostępniać dalej w postaci linku do tego posta. PLIKÓW NIE MOŻNA SPRZEDAWAĆ ANI MODYFIKOWAĆ!

Pozdrawiam Was serdecznie i życzę dużo zdrowia.

Iwona

MY GREY MOON  nie jest i nie będzie blogiem zawierającym narzucone i wygodne informacje dla czyjegoś widzi mi się. Jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną naukę, technikę, badania oraz  wiedzę i moje doświadczenia rodzą się treści  indywidualne, czasami może niekomfortowe czy kontrowersyjne, wzbudzające złość, odrazę a nawet zazdrość.  Dla mnie ważne jest to, czego doświadczyłam i co sprawdziłam, czym mogę się podzielić, aby pomóc lub przynajmniej spróbować .  Inaczej nie będzie.  Zdrowie, uśmiech i zadowolenie ludzi jest dla mnie największą nagrodą.

Dodaj komentarz, opinię, propozycję:

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.