KULINARIA

CUCINA ITALIANA

Jeszcze przez jakiś czas was ponudzę tą Italią. Chociaż może nie wszyscy będą się nudzić, a co niektórzy poznają co nie co. Ja zakochana między innymi we Włoskiej kuchni, zaczęłam ostatnio z nią eksperymentować. Warto jednak poznać kilka najpopularniejszych potraw włoskich, z których słynie Italia. Nie wymieniłam wszystkich, bo jest ich ogrom, ale może stopniowo ta lista będzie się powiększać.

1. Pomodoro (wymawiamy tak, jak jest napisane)

Foto: Iryna Melnyk / Shutterstock

 

Pomodoro to w języku włoskim “pomidor”. W restauracjach często spotykamy danie “Pasta Pomodoro”. Jest to proste danie z makaronu z sosem pomidorowym, na który składa się: oliwa z oliwek, świeże pomidory i bazylia. Sos może być też bazą do innych sosów np. marinary, arrabiaty czy bolognese.

2. Arancini (wymawiamy “Aranczini”)

Foto: AS Food studio / Shutterstock

Arancini to nadziewane i smażone kulki ryżowe w panierce. Swoją nazwę biorą od słowa “arancia”, co po włosku oznacza “pomarańczę”. Nazwa pochodzi od kształtu i koloru. W zależności od regionu arancini mogą być z mięsem, sosem pomidorowym, mozzarellą, grochem i grzybami. Danie często podawane jest jako przekąska. To typowa potrawa kuchni sycylijskiej.

3. Tiramisu (wymawiamy tak, jak jest napisane, akcent kładziemy na ostatnią sylabę)

Foto: Piotr Krzeslak / Shutterstock

Nazwa popularnego deseru tiramisu oznacza dosłownie “podnieś mnie”, ale ze względu na to, że zawiera ono espresso, bardziej należy interpretować to jako “przebudzenie”, takie jak po kawie. Składa się z podłużnych biszkoptów, które nasączone są kawą i przekładane mieszanką z jajek, cukru i mascarpone. Na wierzchu deser posypany jest kakao.

4. Ricotta (wymawiamy “Rikotta”)

Foto: pieropoma / Shutterstock

Ricotta to klasyczy włoski ser, za którym przepadają nie tylko Włosi. Ricotta powstaje z serwatki mleka krowiego lub owczego. Można jeść ją bez dodatków oraz dodawać do wielu potraw i deserów. Idealnie nadaje się do serników, cannelloni czy ravioli.

5. Gnocchi (wymawiamy “Niokki”)

Foto: Brent Hofacker / Shutterstock

Zazwyczaj spożywane we Włoszech jako pierwsze danie. Gnocchi przypominają nasze rodzime kopytka i podobnie się je przygotowuje. Różnią się kształtem i smakiem, bo te włoskie są malutkie, a w zależności od regionu mają różne smaki.

6. Crostata (wymawiamy “Krostata”)

Foto: Lukas Hejtman / Shutterstock

Nie ma dosłownego tłumaczenia tego słowa, ale jest to najpopularniejsza włoska tarta na kruchym spodzie. Pierwszy raz na stołach pojawiła się ok. 1400 roku. Jej nadzienie stanowią domowe przetwory jak np. morele, wiśnie, brzoskwinie lub borówki.

7. Ragù (wymawiamy tak, jak jest napisane)

Foto: AS Food studio / Shutterstock

Ragù tradycyjny sos mięsno – warzywny, którego najpopularniejszą odmianą jest sos bolognese. Przygotowuje się je z mięsa, rosołu, wina, śmietany, pomidorów i innych warzyw.

8. Carpaccio (wymawiamy “Karpaczio”)

Foto: gresei / Shutterstock

Do przygotowania carpaccio potrzebne jest surowe mięso lub ryby. Najczęściej jest to wołowina, cielęcina, dziczyzna, łosoś lub tuńczyk. Kroi się je na bardzo cienkie plasterki i przyprawia się sokiem z cytryny lub octem, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Jest to bardzo popularna przystawka, którą podaje się ozdobioną np. rukolą.

9. Rigatoni (wymawiamy tak, jak jest napisane)

Foto: Shutterstock

Wielu z nas uwielbia makaron, który produkowany jest w różnych kształtach i smakach. Rigatoni to ulubiony makaron centralnej i południowej części Włoch. Kształtem przypomina penne i ziti, ale rigatoni jest delikatnie zagięte na końcach przez co jest ulubionym kształtem wybieranym do pikantnych sosów i dań z dużą ilością sera.

10. Panna Cotta (wymawiamy “Panna Kotta”)

Foto: svariophoto / Shutterstock

Panna cotta pochodzi z północnego regionu Włoch i jest jednym z najpopularniejszych deserów słonecznej Italii. Powstaje z gęstej śmietanki, cukru, wanilii i żelatyny, które przelewa się do foremki, dzięki czemu nabiera swojego charakterystycznego kształtu. Panna cottę podaje się ze świeżymi owocami lub słodkimi sosami.

Jutro mój włoski przepis na cantucci.

MY GREY MOON  nie jest i nie będzie blogiem zawierającym narzucone i wygodne informacje dla czyjegoś widzi mi się. Jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną naukę, technikę, badania oraz  wiedzę i moje doświadczenia rodzą się treści  indywidualne, czasami może niekomfortowe czy kontrowersyjne, wzbudzające złość, odrazę a nawet zazdrość.  Dla mnie ważne jest to, czego doświadczyłam i co sprawdziłam, czym mogę się podzielić, aby pomóc lub przynajmniej spróbować .  Inaczej nie będzie.  Zdrowie, uśmiech i zadowolenie ludzi jest dla mnie największą nagrodą.

Dodaj komentarz, opinię, propozycję:

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.