CUCINA ITALIANA
Jeszcze przez jakiś czas was ponudzę tą Italią. Chociaż może nie wszyscy będą się nudzić, a co niektórzy poznają co nie co. Ja zakochana między innymi we Włoskiej kuchni, zaczęłam ostatnio z nią eksperymentować. Warto jednak poznać kilka najpopularniejszych potraw włoskich, z których słynie Italia. Nie wymieniłam wszystkich, bo jest ich ogrom, ale może stopniowo ta lista będzie się powiększać.
1. Pomodoro (wymawiamy tak, jak jest napisane)
Pomodoro to w języku włoskim “pomidor”. W restauracjach często spotykamy danie “Pasta Pomodoro”. Jest to proste danie z makaronu z sosem pomidorowym, na który składa się: oliwa z oliwek, świeże pomidory i bazylia. Sos może być też bazą do innych sosów np. marinary, arrabiaty czy bolognese.
2. Arancini (wymawiamy “Aranczini”)
Arancini to nadziewane i smażone kulki ryżowe w panierce. Swoją nazwę biorą od słowa “arancia”, co po włosku oznacza “pomarańczę”. Nazwa pochodzi od kształtu i koloru. W zależności od regionu arancini mogą być z mięsem, sosem pomidorowym, mozzarellą, grochem i grzybami. Danie często podawane jest jako przekąska. To typowa potrawa kuchni sycylijskiej.
3. Tiramisu (wymawiamy tak, jak jest napisane, akcent kładziemy na ostatnią sylabę)
Nazwa popularnego deseru tiramisu oznacza dosłownie “podnieś mnie”, ale ze względu na to, że zawiera ono espresso, bardziej należy interpretować to jako “przebudzenie”, takie jak po kawie. Składa się z podłużnych biszkoptów, które nasączone są kawą i przekładane mieszanką z jajek, cukru i mascarpone. Na wierzchu deser posypany jest kakao.
4. Ricotta (wymawiamy “Rikotta”)
Ricotta to klasyczy włoski ser, za którym przepadają nie tylko Włosi. Ricotta powstaje z serwatki mleka krowiego lub owczego. Można jeść ją bez dodatków oraz dodawać do wielu potraw i deserów. Idealnie nadaje się do serników, cannelloni czy ravioli.
5. Gnocchi (wymawiamy “Niokki”)
Zazwyczaj spożywane we Włoszech jako pierwsze danie. Gnocchi przypominają nasze rodzime kopytka i podobnie się je przygotowuje. Różnią się kształtem i smakiem, bo te włoskie są malutkie, a w zależności od regionu mają różne smaki.
6. Crostata (wymawiamy “Krostata”)
Nie ma dosłownego tłumaczenia tego słowa, ale jest to najpopularniejsza włoska tarta na kruchym spodzie. Pierwszy raz na stołach pojawiła się ok. 1400 roku. Jej nadzienie stanowią domowe przetwory jak np. morele, wiśnie, brzoskwinie lub borówki.
7. Ragù (wymawiamy tak, jak jest napisane)
Ragù tradycyjny sos mięsno – warzywny, którego najpopularniejszą odmianą jest sos bolognese. Przygotowuje się je z mięsa, rosołu, wina, śmietany, pomidorów i innych warzyw.
8. Carpaccio (wymawiamy “Karpaczio”)
Do przygotowania carpaccio potrzebne jest surowe mięso lub ryby. Najczęściej jest to wołowina, cielęcina, dziczyzna, łosoś lub tuńczyk. Kroi się je na bardzo cienkie plasterki i przyprawia się sokiem z cytryny lub octem, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Jest to bardzo popularna przystawka, którą podaje się ozdobioną np. rukolą.
9. Rigatoni (wymawiamy tak, jak jest napisane)
Wielu z nas uwielbia makaron, który produkowany jest w różnych kształtach i smakach. Rigatoni to ulubiony makaron centralnej i południowej części Włoch. Kształtem przypomina penne i ziti, ale rigatoni jest delikatnie zagięte na końcach przez co jest ulubionym kształtem wybieranym do pikantnych sosów i dań z dużą ilością sera.
10. Panna Cotta (wymawiamy “Panna Kotta”)
Panna cotta pochodzi z północnego regionu Włoch i jest jednym z najpopularniejszych deserów słonecznej Italii. Powstaje z gęstej śmietanki, cukru, wanilii i żelatyny, które przelewa się do foremki, dzięki czemu nabiera swojego charakterystycznego kształtu. Panna cottę podaje się ze świeżymi owocami lub słodkimi sosami.
Jutro mój włoski przepis na cantucci.