Burak złotym produktem
Burak plasuje się wśród złotej dziesiątki najsilniejszych antyoksydantów. Dlaczego to ważne w leczeniu dietą?
Otóż wśród jednej z podstawowych przyczyn uszkodzeń komórki, a zatem – powstawania chorób, jest… stres oksydacyjny.
Dlatego jedząc produkty zwalczające stres oksydacyjny, chronimy swoje zdrowie. I to nie byle jak, bo działając przyczynowo.
Jak się okazuje, pomocny tu będzie burak.
A to dlatego, że burak jest jednym z 10 najsilniejszych warzyw o właściwościach przeciwutleniających.
Zawarte w nim przeciwutleniacze skutecznie zwalczają nadmiar wolnych rodników, chroniąc tym samym nasze zdrowie.
Co w praktyce daje włączenie buraka do diety i przetworów na jego bazie?
Tradycyjnie sok z buraka zaleca się przy niedokrwistości, osłabieniu, chorobach nowotworowych, przy niewydolności wątroby i zatruciach. Burak oczyszcza organizm, wspomaga detoksykację. Działa krwiotwórczo. Wzmacnia ogólnie. Korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Działa żółciopędnie. Reguluje wypróżnienia. Wspomaga procesy odnowy organizmu.
dr. Henryk Różański
Skoro wiemy, że warto jeść więcej buraków, zobaczmy…
Jak jeść więcej buraków
Burak może być dobrym składnikiem koktajli i smoothie. Jeśli nie lubimy jego smaku, to w połączeniu z innymi składnikami stworzy smaczną kompozycję.
Przykładowo może to być koktajl buraczano-truskawkowy.
Pół buraka, jedna garść truskawek, jeden banan i jogurt naturalny, przy czym jogurt można zastąpić kefirem lub napojem roślinnym. Żeby wzbogacić skład, do koktajlu można dodać płatki owsiane lub zmielone siemię lniane. Składniki połączyć, zblendować, gotowe.
Z kolei…
Fermentowane (kiszone) buraki
sprawdzą się nie tylko jako dodatek do sałatek, ale również jako główny składnik zupy-krem.
Do takiej potrawy, poza kiszonymi burakami, można dodać marchew, czosnek, cebulę, ziemniaki i odrobinę soku z cytryny.
Uwaga: w przypadku niektórych osób, buraki fermentowane mają przewagę. Otóż w odróżnieniu od zwykłych buraków, zawierają one mniej FODMAP, czyli związków, które fermentują w jelitach. Stąd, jeśli po burakach boli Cię brzuch, wypróbuj buraki kiszone.
Innych pomysłów na
zagospodarowanie buraków nie brakuje…
Można przygotować na ich bazie ciasto buraczane lub ciasteczka buraczane z kakao. Wiele osób ceni sobie również smak buraków pieczonych w połączeniu z serem kozim i orzechami.
Buraki pieczone to też dobre rozwiązanie dla osób, które lubią podjadać, a jednocześnie chcą się zdrowo odżywiać. Mam tu na myśli chipsy buraczane. Jak je przygotować?
Standardowo buraki myjemy i obieramy. Następnie kroimy je na cienkie plastry, skrapiamy oliwą. Nacieramy buraki przyprawami ulubionymi przyprawami. Ja używam sól i ostrą paprykę.
Jeśli chodzi o gotowy sok
z buraków, to należy zwrócić uwagę, żeby miał buraczano-ziemisty posmak i zapach.
Taki działa najbardziej leczniczo. Buraczano-ziemisty posmak i zapach jest wtedy, gdy sok zrobiono z surowych buraków.
Lecz w sklepach dostępny jest głównie tylko sok z zagotowanych buraków, mniej wartościowy.
Źródło: dr B. Kulczyński