WINA ITALII – PIEMONT
Kolejny rejon w winiarskiej podróży po Włoszech to Piemont. Czerwone wina z Piemontu zwłaszcza – Barbaresco jest uważane za jedno z największych włoskich win obok Barolo lub Brunello di Montalcino .
Piemont
To rejon Włoch, który znajduje się w zachodniej kontynentalnej części Włoch, jest z trzech stron otoczona górami, Alpami .
Wina z Piemonte to włoskie wina produkowane w północno-zachodniej części Włoch . Najbardziej znane wina z tego regionu jak już wspomniałam to Barbaresco i Barolo. Produkowane są z winogron o nazwie Nebbiolo . Wina te są idealne do przechowywania latami
Innymi popularnymi odmianami winogron używanymi do produkcji czerwonego wina są Barbera i Dolcetto . Wino produkowane na gronie Barbera jest często owocowe i delikatne, z mniejszą ilością garbników niż wino z winogron Nebbiolo.
Podczas gdy Turyn jest stolicą Piemontu, to jednak Alba i Asti znajdują się w samym sercu regionalnego przemysłu winiarskiego.
WINO BARBARESCO – Jedno z wielkich włoskich win.
Kolor: Granat czerwony z pomarańczowymi refleksami
Zapach: Charakterystyczny aromat Barbaresco jest eteryczny, przyjemny, intensywny, o wyjątkowym zapachu fiołka lub róży. Wraz z wiekiem dodawane są bardziej złożone zapachy ziemi, ziół, trufli i lukrecji.
Smak: jest suchy, pełny, solidny, surowy, ale aksamitny, harmonijny.
Zawartość alkoholu 12,50 °.
Starzenie się i specjalne roczniki: Wino musi przeleżeć co najmniej dwa lata, z czego jeden rok w beczkach dębowych lub kasztanowych.
Wyjątkowe roczniki Barbaresco to: 2005, 2004, 2001, od 1999 do 1995, 1990, 1989, 1985 i 1982.
Barbaresco uważane jest za jedno z najlepszych włoskich win do pieczeni, ale również dobrze pasuje do dziczyzny, drobiu, duszonych i dojrzewających lub pikantnych serów. Barbaresco pasuje do bogatych i mocnych pierwszych dań, opartych na białych truflach i borowikach .
Użyte odmiany winogron to wyłącznie winogrona Nebbiolo , w podtypach Lampia, Rosè i Michet.
Nebbiolo jest uważane za najbardziej szlachetne winogrona we Włoszech. Słynny Barolo jest również produkowany z winogron Nebbiolo.
Na północ od Novara są inne czerwone doskonałej jakości wina, Gattinara, Boca, Fara, Ghemme i Sizzano, zawsze z winogron Nebbiolo.
Temperatura serwowania : 18 ° -20 ° C, odkorkowanie butelki na jedną lub dwie godziny przed podaniem.
Barbaresco już w czasach Imperium Rzymskiego było strategicznie ważnym punktem, umieszczonym na szczycie wzgórza, było doskonałym punktem obserwacyjnym i bezpiecznym schronieniem przed atakami wroga. Właściciel zamku i okolicznych winnic stał się, po różnych sukcesjach, winiarzem o niekwestionowanej wartości, Domizio Cavazza. Techniczny i naukowy rygor Cavazzy, dyrektora Szkoły Enologicznej w Alba pod koniec 1800 roku, ustąpił miejsca ulepszeniu wina Barbaresco, wina wywodzącego się z winorośli Nebbiolo. Istnieje wiele inicjatyw związanych z tym wspaniałym winem, które przyciągają kibiców, degustatorów i turystów przez cały rok, to festiwal wina, który odbywaja się w pierwszą niedzielę września. Barbaresco ma cechy podobne do Barolo , ale w porównaniu z nim jest uważane za mniej surowe, mniej taniczne (cierpkie) i mniej imponujące wino. Z drugiej strony, uważane jest za bardziej “łagodne” i wyrafinowane wino, w porównaniu do Barolo.
Przemysł winiarski w Piemoncie odegrał znaczącą rolę we wczesnych etapach Risorgimento z niektórymi z najbardziej znanych postaci – jak Camillo Benso, conte di Cavour i Giuseppe Garibaldi posiadający winnice w regionie Piemontu i wnosząc istotny wkład w rozwój wina piemonckiego. Zbyt wysokie cła nakładane przez imperium austriackie w sprawie wywozu piemonckich win do austriackich kontrolowanych obszarów północnych Włoch, było jednym z podstawowych iskier do rewolucji w latach 1848-1849.
Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego
Inne w tej kategorii: