ZDROWIE

MOCE ZDROWOTNE EGZOTYKI

Jeju jeju, któż z nas nie lubi papusiać egzotyki, to znaczy egzotycznych,  owocowych smakołyków? Kiedyś, dawno temu były one niedostępne, a jak były, to dla wybranych. Teraz możemy je spotkać w każdym  sklepie. Powiem Wam, że warto je dołączyć do codziennego jadłospisu. Przedstawię Wam kilka z nich i ich moc zdrowotną.

Moce zdrowotne egzotyki

czyli moc egzotycznych a czasem wręcz tropikalnych owoców, oto one.

mango

MANGO

To bardzo soczysta i słodka skarbnica witaminy C, dzięki której wzmocnimy nasz system odpornościowy, zwłaszcza przed lub w trakcie sezonu zachorowania na grypy, anginy i inne przeziębieniowe świństwa. Mango zawiera:

  • sporo witaminy A (korzystnie wpływa m.in. na wzrok),
  • witaminy E, zwanej “witaminą młodości”,
  • potas,
  • magnez,

Pamiętajcie, aby kupować w miarę dojrzałe, które łatwo rozpoznać po miękkiej, odkształcającej się skórce.

papaja

PAPAJA

Podobnie jak mango, jest doskonałym źródłem witaminy C. Ponadto zawiera:

  • antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia się komórek.

Sprawdzi się również w procesach regeneracji organizmu po kuracjach antybiotykowych, skutecznie wzmacniając, odnawiając florę bakteryjną i usuwając toksyny z organizmu.

Kobity jedzmy jej ile fabryka dała, może lat nam ubędzie

Dojrzała papaja  nazywana jest owocem aniołów. Można jeść zarówno miąższ jak i pestki. Chociaż przy pestkach należy uważać, są ostre (można używać ich do sosów i zup)  a kobiety w ciąży i ludziska zażywający leki na rozrzedzenie krwi powinni uważać najbardziej.

awokado

AWOKADO

Awokado to nie warzywo a owoc, owoc subtropikalny. To egzotyczna bestia z totalnie wielką bombą witaminową. Ja osobiście kocham to coś. Przede wszystkim zastępuje mi masło i używam do kanapek, sałatek jak i zielonych koktajli.

Znajdziemy w nim:

  • cenny błonnik pokarmowy,
  • zdrowe tłuszcze, ułatwiające przyswajanie witamin rozpuszczalnych właśnie w tłuszczach (A, D, E i K),
  • zawiera też witaminę E,
  • kwas foliowy,
  • potas,
  • i magnez.

Pestkę z awokado suszę a potem mielę i tak w sproszkowanej formie dodaję do koktajli czy sałatek.

granat

GRANAT

Mój ukochany owoc z dzieciństwa. Wśród pomarańczy, mandarynek i bananów, granat był dla mnie totalną egzotyką, niełatwo dostępną.

Owoc granatu jest bogaty w:

  • witaminy C i E,

składniki mineralne takie jak:

  • selen,
  • miedź,
  • potas
  • i cynk.

jest również źródłem antyoksydantów – polifenoli, które przeciwdziałają chorobom układu sercowo-naczyniowego (wzmacniają naczynia krwionośne, poprawiają ukrwienie mięśnia sercowego).

Granat obniża także poziom cholesterolu, zapobiega starzeniu się komórek, demencji, ostrym oraz chronicznym procesom zapalnym wywołanym przez wirusy i bakterie oraz chorobom nowotworowym.

kiwi

KIWI

Zwane podobno chińskim agrestem, jest bardzo bogatym źródłem:

  • witamin C i K,
  • witaminy E,
  • kwasu foliowego,
  • potasu,
  • miedzi,
  • manganu,
  • i błonnika, pomagających obniżyć poziom cholesterolu.

Jest pomocne przy zaparciach, ma właściwości moczopędne i pobudza wydalanie z organizmu sodu oraz wody. Kiwi bardzo dobrze – pod względem zachowywania wartości odżywczych -znosi długie przechowywanie. Nawet po pół roku od zebrania, pozostaje w nim około 90 proc. witaminy C. Zgniecione czarne nasiona kiwi dają olej bogaty w kwasy tłuszczowe omega 3. Niepodważalną zaletą owocu jest jego zdolność hamowania apetytu na słodycze. 

kaki

KAKI

Zwana persymona. Swoim wyglądem przypomina żółtego pomidora. Jest bardzo słodka, czasami kwaskowata i pięknie pachnie Owoce można jeść na surowo.Jednak o popularności tego owocu  decydują przede wszystkim właściwości prozdrowotne. Owoce kaki to doskonałe źródło:

  • witaminy A,
  • witaminy C,
  • i błonnika – o wiele więcej niż na przykład jabłka,
  • przeciwutleniaczy,
  • oraz kwasy – galusowy i p-kumarynowy.

 

ananas

ANANAS

Choć wielu osobom kojarzy się głównie z egzotycznym smakiem, ten owoc jest stosowany m.in. w leczeniu infekcji układu oddechowego, w celu poprawy trawienia czy  w gojeniu się ran i złamań, a nawet w celu usunięcia pasożytów przewodu pokarmowego. Ananas zawiera wiele cennych substancji odżywczych:

  • bromelaina – wykazuje ona właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne,
  • ułatwia też usuwanie z organizmu nadmiaru kwasu moczowego.

Ananas jest też źródłem:

  • manganu,
  • żelaza,
  • i miedzi – pierwiastków, które odpowiadają za kondycję kości,
  • witaminy C – (100 g ananasa  zaspokaja 80 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy),
  • cukrów prostych, przez co szybko i w znacznym stopniu podnosi poziom glukozy we krwi.

 

pitaja

PITAJA

Inaczej smoczy owoc. Jej właściwości zdrowotne były już znane starożytnym plemionom zamieszkującym Amerykę Południową. Obecnie przyjrzeli jej się naukowcy, którzy odkryli, że pitaja – poza licznymi witaminami i minerałami – zawiera także substancje, dzięki którym wykazuje działanie przeciwutleniające. Może także zapobiec otyłości i chorobom z nią związanym.

Jest źródłem związków betalainowych  Występują one tylko w pitai, buraku ćwikłowym, boćwinie, opuncji, ulluko i amarantusie. Betalainy charakteryzują się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi.  hamują proces utleniania lipidów, działają ochronnie w stosunku do czerwonych krwinek oraz przeciwdziałają kardiotoksyczności w trakcie chemioterapii nowotworowej.

Kardiotoksyczność to zmiany w układzie sercowo-naczyniowym np. wywołane na skutek trwania chemioterapii czy radioterapii lub bezpośrednio po jej zakończeniu.

Jest źródłem:

  • Witaminy C,
  • Tiaminy,
  • Ryboflawiny,
  • Niacyny,
  • Witaminy B6,
  • Wapnia,
  • Żelaza,
  • Fosforu.

Więc jak widzicie……samo zdrowie. Teraz szybko się ubierajcie i zasuwajcie do sklepu. Mięso na bok a zacznijcie wpierdzielać ile wlezie owoce egzotyczne. Właśnie teraz, kiedy za oknem zimno a na ulicach tylko kaszel i katar.

 

Z pozdrowieniami i życzeniami zdrowia

Yvonne

W tej kategorii:

MY GREY MOON  nie jest i nie będzie blogiem zawierającym narzucone i wygodne informacje dla czyjegoś widzi mi się. Jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną naukę, technikę, badania oraz  wiedzę i moje doświadczenia rodzą się treści  indywidualne, czasami może niekomfortowe czy kontrowersyjne, wzbudzające złość, odrazę a nawet zazdrość.  Dla mnie ważne jest to, czego doświadczyłam i co sprawdziłam, czym mogę się podzielić, aby pomóc lub przynajmniej spróbować .  Inaczej nie będzie.  Zdrowie, uśmiech i zadowolenie ludzi jest dla mnie największą nagrodą.

2 komentarze

  • Fran

    Uwielbiam je wszystkie procz awokado atu wychodzi na to że to ono ma najwiecej drogocennych witamin. A jak marakuja?

  • Yvonne

    Awokado można polubić, wiedząc jak je spożywać. To masło Bogów – tak mówią. Smakuje najlepiej na kanapce z innymi warzywami, w sałatce i koktajlach. Koktajlom nadaje aksamitną lekką konsystencję i jest cudem natury. To swoista multiwitamina. Pokochasz ten owoc, tylko daj mu szansę. A o innych owocach egzotycznych w tym o marakui juz w weekend. Zapraszam

Dodaj komentarz, opinię, propozycję:

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.