Paprykarz “szczeciński” z tuńczyka?
Ciekawa, wersja paprykarza szczecińskiego, która w składzie zamiast makreli i ryżu ma tuńczyka i kaszę jaglaną. Delikatniejszy niż oryginał, o lżejszej strukturze.
Przepyszny na pełnoziarnistym chlebie lub jako dodatek do świeżych warzyw.
SKŁADNIKI
► kasza jaglana sucha [100 g / ok. 1/2 szklanki]
► oliwa lub olej [10 g / 1 łyżka]
► marchewka [150 g / 2 szklanki marchwi startej na tarce o grubych oczkach]
► cebula [100 g / 1 sztuka]
► passata pomidorowa [250 g / 1 szklanka]
► tuńczyk w oliwie [170 g / 1 puszka]
Dodatkowo:
► sól [1/2 łyżeczki lub więcej do smaku]
► pieprz [1/3 łyżeczki]
► czosnek [1/2 łyżeczki]
► papryka słodka [1 płaska łyżeczka]
► papryka ostra [1/3 łyżeczki]
PRZYGOTOWANIE
- 100 g kaszy jaglanej ugotować na sypko. Można gotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ale polecam zerknąć do tego posta, w którym szczegółowo opisuję mój sposób, aby kasza wychodziła pyszna, sypka i bez goryczki.
- 1 cebulę pokroić w drobną kostkę. 2-3 marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Warzywa przesmażyć na łyżce oliwy lub oleju przez ok. 5 minut, na małym ogniu, aż zmiękną.
- Gdy marchewka i cebula będą gotowe, wlać na patelnię szklankę passaty pomidorowej i dodać przyprawy. Wymieszać.
- Do warzyw dodać ugotowaną kaszę jaglaną oraz 1 puszkę tuńczyka (może być odsączony lub razem z oliwą, w zależności od pożądanej konsystencji).
- Paprykarz przechowywać w lodówce, w zamkniętym opakowaniu (najlepiej szklanym, np. w słoiku) do 4-5 dni.
Komentarz do składników:
Kasza jaglana
Do tego przepisu użyto kaszy jaglanej, ale sprawdzi się także tradycyjnie używany ryż oraz każda kasza o delikatnej strukturze i smaku np. kuskus, drobna kasza jęczmienna.
Olej lub oliwa
Sprawdzi się tu oliwa, każdy olej o neutralnym smaku, a także olej ze słoika z suszonymi pomidorami. W razie potrzeby, olej można pominąć i udusić warzywa na wodzie.
Marchewka
To nieodzowny składnik paprykarzu, niektórzy do masy warzywnej dodają także pietruszkę i/lub korzeń selera starte na grubych oczkach.
Cebula
Sprawdzi się cebula zwykła, żółta, biała, cukrowa, czerwona, różowa, szalotka. W razie braku świeżej cebuli, można podmienić ją na 1 płaską łyżeczkę suszonej.
Passata pomidorowa
Można ją jednak podmienić na kilka łyżek koncentratu pomidorowego, szklankę soku pomidorowego lub domowy przecier.
Tuńczyk w oliwie
Wybór tuńczyka będzie tu kluczowy, to on decyduje o smaku całego dania. Polecam tuńczyka w oliwie, lub chociaż w oleju. Tuńczyk w sosie własnym także się sprawdzi, ale sam w sobie jest dość suchy, więc trzeba będzie dodać więcej składników, które sprawiają, że paprykarz jest wilgotny (np. passaty, podlać warzywa odrobiną wody etc.).
Jakie akcesoria przydadzą się do przygotowania?
Do przyrządzenia paprykarza przydadzą się:
- patelnia do przesmażenia warzyw
- garnek i sitko do przygotowania kaszy jaglanej
- nóż szefa kuchni do pokrojenia cebuli
- obieraczka i tarka do starcia marchewki
Jak zrobić papykarz z tuńczyka – wskazówki i porady
- Ważne jest, aby dobrze przygotować kaszę jaglaną, w innym wypadku może być gorzka i negatywnie wpłynąć na smak paprykarzu. Przed gotowaniem zawsze parzę ją wrzątkiem, a następnie płuczę pod bieżącą wodą, aż woda wypływająca spod kaszy będzie zupełnie czysta.
- Zamiast passaty pomidorowej można użyć kilku łyżek koncentratu pomidorowego. Dla ciekawszego smaku, można też zdecydować się na użycie kilku łyżek czerwonego pesto lub zmiksowanych suszonych pomidorów.
Kalorie i makroskładniki
Kalorie i makroskładniki na 1 z 10 porcji (ok.2-3 płaskie łyżki), ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji.
Na 1 z 10 porcji (2-3 płaskie łyżki)
95 kcal, 10 g węglowodanów, 3 g tłuszczu, 6 g białka
*wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Najdokładniejsze obliczenia wykonasz uwzględniając konkretne, użyte przez siebie produkty.
ŹRÓDŁO: WILKUCHNIA.PL
Smacznego
Iwona