Odżywianie przy Celiaki
Celiakia (choroba trzewna) charakteryzuje się trwałą nietolerancją glutenu. Choroba ma podłoże genetyczne. Należy do grupy chorób autoimmunologicznych, czyli takich, które są związane z nieprawidłową reakcją układu odpornościowego przeciwko własnym tkankom.
Obecnie jedyną skuteczną metodą leczenia celiakii jest ścisłe stosowanie diety bezglutenowej. Warto dodać, że celiakia to nie jest alergia na gluten, choć te choroby są często mylone. Więcej o niej pisałam w artykule “Celiakia- czy to coś poważnego?”
Dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa polega na wyeliminowaniu z jadłospisu żywności zawierającej zboża glutenowe lub ich składniki. Produkty ze zbóż glutenowych, będące źródłem węglowodanów złożonych, należy zastąpić ich bezglutenowymi odpowiednikami.
Zamiennikami żywności z tych zbóż, mogą być zarówno produkty naturalnie bezglutenowe (np. ryż, kukurydza, gryka, proso, rośliny strączkowe), jak i takie, z których gluten został usunięty na drodze technologicznej. W diecie bezglutenowej powinna się znaleźć także żywność z innych grup (naturalnie bezglutenowych), czyli warzywa i owoce, mięso, ryby, mleko itd.
Wykazano, że dieta bezglutenowa przynosi korzyści zdrowotne osobom z celiakią, alergią na pszenicę i nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. Nie ma jednak dowodów na to, że powinna być zalecana jako sposób żywienia dla wszystkich innych. Tym bardziej, że nieumiejętny dobór produktów bezglutenowych może prowadzić do niedoborów żywieniowych i przybierania na wadze.
Pamiętaj, że brak lub obecność glutenu nie różnicuje diety na zdrową i niezdrową. Ważne są również inne wybory żywieniowe.
Jakie produkty możecie spożywać a jakie nie, znajdziecie TUTAJ