DO CZEGO PRZYDA SIĘ TABELA PH?
Nasze ciało to skomplikowane urządzenie, w którym cały czas zachodzą różne reakcje chemiczne i biochemiczne. Nasz organizm będzie zdrowy tylko przy pewnych określonych warunkach. Warunki te to dostęp do odpowiednich substancji odżywczych takich jak: tłuszcze, białka, witaminy, enzymy oraz mikroelementy. Następny warunek to temperatura ciała. Jest jeszcze trzeci , a mianowicie wartość pH organizmu czyli innymi słowy jaki jest stosunek stężenia zasad i kwasów w naszym organizmie.
A co to jest w ogóle pH ?
…czyli kwasowość i zasadowość jakiegoś związku.
Dlaczego odczyn pH jest dla naszego zdrowia taki ważny? Otóż każdy produkt przez nas spożyty przechodzi przez proces metaboliczny. Nasz organizm jest jak wielkie laboratorium, chemiczne gdzie z jednych związków tworzą się inne. I właśnie tutaj dochodzimy do sedna sprawy. Produkty tego metabolizmu mogą mieć charakter kwaśny lub zasadowy. Jeżeli w wyniku metabolizmu powstaną związki zawierające: wapń, potas, sód, magnez, żelazo to mówimy że powstają związki o charakterze zasadowym (alkalicznym). Jeżeli jednak powstaną związki zawierające: fosfor, siarkę, chlor, jod to wtedy są to związki o charakterze kwasowym. To jaki dany produkt spożywczy i ma odczyn pH nie jest uwarunkowane jego smakiem, a tym co zostanie gdy nasz organizm to strawi.
Przykład: cytryna jest kwaśna, natomiast po reakcjach w naszych komórkach tworzy związki bardzo alkaliczne.
Wartość pH w naszym organizmie nie jest stała. Różne organy naszego ciała utrzymują ją w różnym zakresie. Najważniejszym wnioskiem jest to, że poza moczem i kwasem żołądkowym (kwasem solnym, który jest wytwarzany tylko na potrzeby trawienia pożywienia) wszystkie nasze narządy mają pH lekko alkaliczne. Natomiast pozostałości kwasowe wydalane są na zewnątrz przez nasze układy: krwionośny i moczowy.
Utrzymanie odpowiedniej alkaliczności jest dla organizmu jest bardzo istotne. Recepta naszego zdrowia tkwi w utrzymaniu właściwego pH. Zakwaszony organizm, to przyczyna wielu chorób w tym raka. Aby tego uniknąć, trzeba nasz organizm utrzymywać na stałym poziomie pH a co niektórym przydałoby by się raz na jakiś czas go odkwasić, a o tym pisałam w artykule “odkwaszanie organizmu”, gdzie wspomniałam szerzej, jakie znaczenie ma dla nas pH organizmu.
Co jeść, co pić?
Właśnie, żeby być zdrowym w każdym calu, należy odżywiać się prawidłowo. Nie jest to dobra wiadomość dla osób, które kochają mięcho czy drób. Przedłożona Wam tabela, odpowie na wszystkie pytania. Wynika z niej, że produkty po stronie prawej są najlepsze dla naszego zdrowia, czyli im bardziej zielono-niebiesko w tabeli tym lepiej.
Wiem, wiem ciężko jest się przestawić, ale jak zdrowie zaczyna płatać figla, to myślenie zaczyna się zmieniać. A jak myślenie, to i Wasze życie. Oby ku dobremu.
Do czego przyda się tabela pH?
A no do tego, żebyście na nią spoglądali zawsze, nim wybierzecie się na zakupy, nim sięgnięcie do lodówki, nim włożycie cokolwiek do ust. Zmiana warunków żywieniowych, zmieni wasze życie ludziska, poprawi zdrowie a co chore zacznie leczyć.
Jestem na etapie takich zmian i powoli, bo powoli, ale czuję różnicę w samopoczuciu. Jeszcze daleko do ideału, wiem jednak , że będzie dobrze. I Wam też tego życzę.
Proszę wydrukujcie sobie tę tabelę, powieście w kuchni na lodówce czy na jakieś tablicy w widocznym miejscu i pamiętajcie o wszystkim, co spożywacie.
Projekt jest wykonany do wydruku w formacie A3, ale każdy z Was może wydrukować, mniejszy format, a kto ma dobre oczy, to nawet format do torebki, ot taki A6.
Plik do pobrania
Życzę powodzenia, smacznego i pozdrawiam
Inne w tej kategorii: